45 jaar na ‘Rozane’ van Wim De Craene: parkje vernoemd naar de actrice die zijn muze was

Chris Thys en Ramses De Craene – zoon van – waren er zaterdag bij. 

Chris Thys en Ramses De Craene – zoon van – waren er zaterdag bij. ©  David Van Hecke

GENT -

In de Gentse wijk Prinsenhof kan je sinds dit weekend de Rozanetuin bezoeken, een ode aan het bekende liedje van Wim De Craene. Bewoners wilden het parkje zo noemen, omdat de muze van De Craene destijds in hun wijk woonde.

Bert Staes

Toen zag ik pas dat Prinsenhof de naam was van de straat De straat waarin je woonde, de straat met jouw gelaat

Wie deze lijnen van Wim De Craene meteen herkent, weet waarom het Prinsenhof in Gent nu ook een Rozanetuin heeft.

In 1975 bezong de zanger zijn liefde voor Rozane, een pseudoniem voor de Vlaamse actrice Chris Thys die toen in het Prinsenhof woonde. 45 jaar later is de Rozanetuin officieel ingehuldigd. Dat gebeurde zaterdag in het bijzijn van Thys en de zoon van De Craene, Ramses.

Het gaat om een stukje groen naast de Brug der Keizerlijke Geneugten, dat voordien geen naam had. De naam werd gekozen door bewoners van het Prinsenhof.

Via een online stemming konden ze kiezen uit zeven opties: Rozanetuin, Johanna van Castiliehof, Ysabeau van Migrodepark, Flandriapark, Cavaleriepark, Manegepark en Stoeterijpark. De naam ‘Rozanetuin’ haalde het uiteindelijk met 52 procent van de stemmen.

 

 ©  DVH

Burgemeester De Clercq en Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen van Openbaar Groen, openden de Rozanetuin zaterdag officieel.  

Burgemeester De Clercq en Astrid De Bruycker (Vooruit), schepen van Openbaar Groen, openden de Rozanetuin zaterdag officieel.  ©  David Van Hecke

“Met deze mooie en originele verwijzing wordt deze klassieker vereeuwigd in het Gentse straatbeeldd”, zei burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) zaterdag bij de opening. “Het is ook een erkenning voor Wim De Craene, een zanger die veel te vroeg is heengegaan.”

Hier ligt vanaf nu de ‘Rozanetuin’, tussen de Sint-Antoniuskaai en het Zilverhof. 

Hier ligt vanaf nu de ‘Rozanetuin’, tussen de Sint-Antoniuskaai en het Zilverhof. ©  Stad Gent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent