Vrouwelijke Afghaanse tv-journalisten dragen uiteindelijk toch gezichtsbedekking

 

 ©  AFP

Vrouwelijke tv-journalisten in Afghanistan hebben zondag hun gezicht dan toch bedekt tijdens uitzendingen. Een dag eerder deden ze dat nog niet, waarmee ze tegen het bevel van de regerende taliban ingingen. Die hadden vrijdag laten weten dat voortaan alleen de ogen van vrouwelijke tv-journalisten te zien mogen zijn.

Bron: BELGA

Zondag droegen ze een burka, waardoor alleen hun ogen zichtbaar waren, om het nieuws te presenteren op de zenders TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV en 1TV.

“We hebben ons verzet”, zegt Sonia Niazi, presentatrice bij TOLOnews, “Maar TOLOnews kwam onder druk te staan, de taliban liet weten dat elke presentatrice die op het scherm verscheen zonder haar gezicht te bedekken een andere baan moest krijgen,” zei ze.

Sinds de taliban vorig jaar opnieuw aan de macht zijn gekomen, hebben ze een reeks beperkingen opgelegd aan de burgermaatschappij, waarvan vele gericht zijn op de beperking van de rechten van de vrouw.

Eerder deze maand vaardigde de hoogste leider van de taliban een bevel uit dat vrouwen zich in het openbaar volledig moeten bedekken, ook hun gezicht, bij voorkeur met de traditionele burka. Voorheen was alleen een hoofddoek die het haar bedekte voldoende.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten