Roeien U19 EKU19 in Varèse (Italië)

Boris Taeldeman is vice-Europese kampioen

Boris Taeldeman (links) schittert met zijn zilveren medaille.

Boris Taeldeman (links) schittert met zijn zilveren medaille.© if

Boris Taeldeman, de skiffeur van de Gentse RS, was de enige Belgische junior die bondscoach Axel Muller in zijn selectie voor het EK U19 opnam. De Gentenaar loste niet alleen de steile verwachtingen van vriend en tegenstander in, hij schonk met een zilveren medaille de Belgische roeisport een onverhoopt hoogtepunt.

Amper zes maand nadat Aaron Andries zich op het EK U19 tot Europees kampioen kroonde, telt de Gentse RS een tweede EK-medaillewinnaar. Boris Taeldeman liet zaterdag al in zijn kaarten kijken met een zesde besttijd in de voorwedstrijden. Zondag ging de 18-jarige Gentenaar onverminderd op zijn elan door. Hij sloot de halve finale op een knappe tweede plaats en meldde zich aan de start van de medaillerace met een vijfde besttijd.

“We kozen voor een voorzichtige race met als doel zo lang mogelijk contact te houden met het middenveld. Boris deed meer dan dit”, lachte coach Jonas Deconinck. “Halfweg kwam hij als zesde door en dan luidde hij het sein van zijn opmars in. In de derde 500m snelde hij de Deen Wisholm, de Noor Lohne en de Fransman Molins voorbij. Boris pakte met een verschroeiende sprint uit en snelde op het zilver af.”

Boris gaf wel aan dat hij in die slotmeters heel hard moest gaan om de fel sprintende Fransman met amper twee honderdsten van één seconde achter zich te houden. “Het waren zowat de lastigste meters ooit. Nooit voelde ik zoveel pijn, maar achteraf smaakt dit zilver o zo zoet!”, aldus de kersverse Europese kampioen. “Dit heet dan op het juiste moment je beste krachten aanspreken. Wat een prestatie en onverhoopt resultaat”, loofde een gelukkige Gentse RS coach Jonas Deconinck terecht zijn poulain.(bll)

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent