Massale ‘bootjesbetoging’ om meer zwemwater in de stad te eisen

Bootjesprotest in Gent. © Het Nieuwsblad

GENT -

De vraag naar extra plekken om te zwemmen in de stad klinkt luid: honderden Gentenaars haalden zondag hun kano’s, bootjes en surfplanken boven voor een bootjesbetoging. Die had maar één eis: meer zwemwater in Gent.

Bert Staes

In het Houtdok mag je niet zwemmen, maar varen mag wel. Je mag dus op een surfplank over het water glijden, maar er niet af vallen. Zwemmen is namelijk strikt verboden in het oude scheepsdok. Het water is te koud, te vervuild en niet veilig, is de redenering.

Maar de laatste zomers komt daar steeds meer protest tegen. Er is namelijk geen enkele andere plek in Gent behalve de Blaarmeersen waar je mag zwemmen. Om die situatie aan te kaarten, bliezen enkele organisaties daarom zondag verzamelen aan het Houtdok. Die oproep viel niet in dovemansoren: tussen 15 en 17 uur trokken honderden mensen het water op.

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Er waren concertjes vanop het water en er klonk luide muziek. De ‘bootjesbetoging’ was aangevraagd en werd begeleid door de scheepvaartpolitie en enkele redders. Er was afgesproken dat er niet gezwommen zou worden tussen de bootjes, iets wat redelijk goed gerespecteerd werd.

Het oude scheepsdok zou een fantastische zwemlocatie zijn, zeggen de organisaties. “Varen mag gelukkig wel. Dus we gaan met z’n allen dobberen om te pleiten voor meer open zwemwater en proper water”, klinkt het.

Vlaanderen en Gent hebben al lang geleden plannen gemaakt om het oude scheepsdok om te bouwen tot een jachthaven. Onder grote publieke en politieke druk werd dit voorjaar beslist om alsnog een zwemzone te voorzien in de plannen. Wanneer die er kan komen, blijft wel onduidelijk.

LEES OOK. Zwemmen mag dan toch, maar nog niet meteen: akkoord over nieuwe zwemzone in Gent

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Gent worstelt al een hele tijd met zijn zwemwater. Filip Watteeuw (Groen), als schepen bevoegd voor het zwemwater, dobberde zondag mee op het Houtdok en kaatste de bal nadrukkelijk naar de Vlaamse regering.

“Voor het stadsbestuur van Gent is het duidelijk: het Houtdok moet zwemwater worden. De Vlaamse regering moet de regels versoepelen, want nu botsen wij continu op een muur van strenge en zelfs onnodige regels.”

Zo mag er niet gezwommen als de kwaliteit van het water niet constant op een veilig niveau is. “Vanaf er een beetje vervuiling is vastgesteld, mag je nooit zwemmen. Maar dat zou anders moeten: we zouden in periodes met vervuiling zwemmen moeten kunnen verbieden, en op andere dagen het wel toelaten.”

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent