Brullende motoren en high tea met scones: opmerkelijke motortocht houdt halt midden in Gent

 

 ©  David Van Hecke

GENT -

Neen, de Hells Angels hadden zondag niet afgesproken in Gent. De brullende stoet motoren die de stad doorkruiste vroegen aandacht voor gezondheidsproblemen van mannen.

Bert Staes

Wie zondag op de Vrijdagmarkt vertoefde, wist vast even niet wat er gebeurde toen rond de middag plots vijfhonderd motorrijders het plein innamen voor een English high tea en scones.

Het ging om de jaarlijkse ‘Distinguished Gentleman’s Ride (DGR)’, een motortocht waarbij deelnemers over de hele wereld zich in hun beste pak hijsen om bewustzijn te creëren rond prostaatkanker en suïcide bij mannen.

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

“Onderzoek wijst uit dat de mentale gezondheidsproblemen toenamen tijdens covid. De rit is dus relevanter dan ooit”, zegt organisator Kristina De Rycke. “Mannen zijn een kwetsbare groep. Ik weet dat dit nogal gek klinkt, maar ze gaan minder snel langs bij de dokter als er iets schort. Ze praten ook niet zo gauw over wat hen dwars zit.”

Vaak leidt dit tot diagnoses die te laat gesteld worden omdat mannen te lang met hun “probleem” rondlopen voor ze erover durven praten. De ride is dan ook een ode aan de man in zijn prime: met een erg mannelijk symbool, de motorfiets.

De rit vindt al voor de elfde keer plaats in 116 landen. In België spande Gent de kroon. Om 15 uur eindigde de tocht met een English high tea party bij de eindstop aan Don Bosco.

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent