Dubbele portie Presley op filmfestival Cannes: kleindochter toont regiedebuut (met Belgisch tintje), biopic ‘Elvis’ deze week in première

 

 ©  EPA-EFE

Een dubbele portie Elvis Presley in Cannes deze week. Zijn kleindochter Riley Keough (32) heeft zaterdag haar regiedebuut voorgesteld: ‘War pony’. Een film met een Belgisch kantje, dankzij productiehuis Caviar. Woensdag volgt de première van ‘Elvis’, de biopic over The King. Waar de drie generaties Presley-vrouwen alvast lyrisch over zijn.

Eva De Poorter en Chris Craps

Riley Keough heeft de voorbije jaren vooral faam gemaakt als actrice. Ze had rollen in onder meer Hold the dark, Zola en Mad Max: fury road. Binnenkort is ze ook te zien in de reeks Daisy Six & the Jones naar het boek van Taylor Jenkins Reid. Ze speelt Daisy Jones, die het met haar rockband probeert te maken in de jaren 1970. Als kleindochter van The King of Rock lijkt het op haar lijf geschreven. Ook lijkt ze als twee druppels water op de jonge versie van grootmoeder Priscilla Presley.

Nu gaat er eerst aandacht naar haar regiedebuut met Gina Gamell: War pony, dat zaterdag in première is gegaan in Cannes. De film gaat over twee mannen van de Lakota-indianenstam die opgroeien in het Pine Ridge-reservaat in South Dakota.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de prent is een beroep gedaan op de Amerikaanse tak van het Belgische productiehuis Caviar. “Veel bedrijven begrepen niet waar we heen wilden. De mensen van Caviar wel”, vertelt Keough. “Ik weet niet of het met hun ervaring te maken heeft met The Rider van Chloé Zhao, die in hetzelfde reservaat werd gedraaid. Of mogelijk kijken Europeanen ook met een meer open blik naar deze wereld.” In Cannes volgde aan het einde alvast een applaus van zes minuten. “Ik ben overweldigd”, klinkt het bij de regisseur.

Huilen

Woensdag volgt de première van Elvis, van regisseur Baz Luhrmann (Moulin Rouge, The great Gatsby). De biopic gaat in op het leven, de muziek en de complexe relatie die Elvis had met zijn Nederlandse manager. The King of Rock wordt gespeeld door Austin Butler, Tom Hanks speelt Colonel Tom Parker, die de rocker ontdekte. Olivia DeJonge is de jonge Priscilla.

Dit is wel degelijk Riley Keough (links), ook al lijkt ze heel erg op haar moeder Lisa Marie en een jonge Priscilla. 

Dit is wel degelijk Riley Keough (links), ook al lijkt ze heel erg op haar moeder Lisa Marie en een jonge Priscilla. ©  ISOPIX

Zowel de ex-vrouw van Presley, Priscilla, als dochter Lisa Marie Presley waren lyrisch over de film. “Austin heeft mijn vaders hart en ziel zo mooi gevat”, aldus Lisa Marie. “Als hij hier geen Oscar voor krijgt, eet ik mijn voet op.” Ook Keough was lovend. Hoewel haar grootvader al in 1977 stierf, was ze zeer geëmotioneerd. “Na vijf minuten begon ik te huilen, en ik ben niet gestopt. Ik voel me vereerd dat ze zo hard gewerkt hebben om zijn essentie te vatten en te voelen.” De familie verleende haar medewerking voor de film, maar bij het creatieve proces had ze geen invloed. Hoe het bredere publiek zal reageren, moet bij de première blijken, waarbij de drie hoofdrolspelers alvast aanwezig zijn. De film verschijnt in de bioscoop op 22 juni.

Aangeboden door onze partners

Lees ook