Politiek redacteur

“Justitie en federale gerechtelijke politie trekken aan alarmbel, maar politiek staat situatie niet eens op prioriteitenlijstje”

 
Arnout Gyssels

Al wekenlang hangt al wat binnen justitie en het politieapparaat enig gewicht heeft aan de alarmbel. Er is geen geld meer voor de kerntaken, de drugsmaffia krijgt vrij spel in ons land, noem maar op. Hoge officieren binnen de federale gerechtelijke politie (FGP) doen er nu nog een schepje bovenop en ijveren voor een nieuwe politiehervorming. Maar politiek staat de situatie niet eens op het prioriteitenlijstje.

Echt subtiel kun je de noodkreten nochtans geenszins noemen. Het college van procureurs-generaals en de commissaris-generaal van de FGP zijn het open en bloot in de Kamer komen vertellen. Met een ongeziene vingerwijzing naar minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). “We hebben haar nooit ontmoet, dat is blijkbaar onmogelijk. We weten niet meer tot welke heilige we ons moeten richten.”

De situatie is het pijnlijkst bij de FGP. Duizend speurders komen ze tekort op een personeelsbestand van vijfduizend. De onderfinanciering steekt schril af tegen sommige lokale korpsen die vooral in de steden wel goed uitgerust zijn. Dat komt neer op zeggen: de kleine dealer op de straathoek zal het moeilijk krijgen, grote drugscriminelen laten we ongemoeid. Klassenjustitie binnen de criminaliteit eigenlijk.

Dus koken de potjes over en krijgt ook commissaris-generaal Mark De Mesmaeker het te verduren. Officieren die hardop dromen van een autonome dienst, waar ze zelf hun eigen budget krijgen en kunnen spenderen. Of dat zo’n goed idee is, valt te betwijfelen. De eengemaakte politie kwam er net omdat te veel structuren vodden gaf en de veiligheid ook niet ten goede kwam.

Dat neemt niet weg dat de alarmsignalen van het veiligheidsapparaat een pak hoger op de politieke agenda zouden moeten staan. Sla er de belangrijke werven van de regering De Croo op na en er wordt met geen woord gerept over politie of justitie. Verlinden reageert als een sfinx op de kritiek. Haar collega van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) raakt niet veel verder dan “verrast, maar begripvol” reageren.

De regering De Croo wil tegen de zomer een groot akkoord klaar hebben. Daarbij kijken de ministers best ook eens naar politie en gerecht. Kwestie van de prioriteiten helemaal goed te krijgen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten