Code geel voor onweer verder uitgebreid, ook code geel voor regen in één provincie: “Veel neerslag op zeer korte tijd”

Het belooft maandag in de loop van de dag weer stevig te gaan onweren. Het KMI waarschuwt dan ook voor “veel regen op zeer korte tijd, windstoten, en eventueel wat hagel”. In vier provincies kondigde het KMI maandagochtend al code geel voor onweer af, inmiddels zijn daar ook Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, en het Brussels Gewest bijgekomen. In de provincie West-Vlaanderen geldt dan weer code geel voor regen.

jvhBron: BELGA

De weersverwachtingen voor maandag. ©  KMI

Maandagochtend begint volgens het KMI her en der nog met een gesluierde zon, “maar al vrij snel neemt de bewolking toe vanaf de Franse grens en volgen er periodes van regen of buien die al gepaard kunnen gaan met een donderslag”.

LEES OOK. Moet je stekkers nog uittrekken, mag je douchen en andere vragen over onweer beantwoord (+)

In de loop van de dag worden de buien intenser, en kunnen ze vooral in het oosten van het land gepaard gaan met onweer. “De felste onweders kunnen aanleiding geven tot veel regen op zeer korte tijd, windstoten en eventueel wat hagel”, waarschuwt het KMI. Dat kondigde maandagochtend daarom alvast code geel voor onweer af vanaf de middag in de provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg. Enkele uren later kwamen daar ook Antwerpen, Vlaams-Brabant, Waals-Brabant, en het Brussels Gewest bij.

In de provincie West-Vlaanderen geldt dan weer code geel voor regen. “In het westen verwachten we de komende uren vrij veel regen. Vooral in de Westhoek kan er op sommige plaatsen tussen 10 en 20 l/m² vallen in een uur tijd”, aldus het KMI.

 ©  KMI

Later

Maandagavond en -nacht verlaten de buien het land via het oosten en noordoosten van het land. Het wordt dan wisselend bewolkt met soms brede opklaringen, en het blijft meestal droog. Over het zuidoosten blijft het zwaarbewolkt, en neemt de kans op buien in het tweede deel van de nacht opnieuw toe. De minima liggen tussen 7 en 11 graden.

Dinsdag wordt de atmosfeer in de loop van de dag onstabiel. In de namiddag trekt een gestructureerde buienlijn voorbij van west naar oost. Op die lijn zullen de meeste buien vallen, mogelijk horen daar opnieuw een paar donderslagen bij. In de namiddag wordt het zonnig in het westen, vooral aan de kust. Het wordt niet meer dan 14 graden in de Ardennen, en 17 of 18 graden elders.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten