Amerikaanse president Biden zegt dat VS Taiwan zullen verdedigen bij Chinese invasie, China reageert gepikeerd op “slechte signalen”

 

 ©  REUTERS

Het Amerikaanse leger zou Taiwan verdedigen bij een mogelijke Chinese inval. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd. China waarschuwde Biden in een reactie dat hij de “vastberadenheid” van het land om haar soevereiniteit te beschermen, “niet mag onderschatten”.

jvhBron: BELGA

Tijdens een persconferentie met de Japanse premier Fumio Kishida – naar aanleiding van zijn eerste bezoek aan Azië – antwoordde Biden “Ja” op de vraag of de VS militair zouden ingrijpen wanneer China Taiwan zou binnenvallen. “We zijn akkoord met het ‘Eén China’-beleid, maar het idee dat het met geweld kan worden afgedwongen, is gewoon niet gepast”, aldus de president. “Dat zou heel de regio ontwrichten, en zou lijken op wat er in Oekraïne gebeurt.”

Met de uitspraak breekt Biden met het vroegere Amerikaanse beleid, gebaseerd op een zogenaamde “strategische ambiguïteit” rond China. Dat hield in dat de VS achter het Chinese ‘Eén China’-beleid staan, maar ook achter het akkoord met Taiwan om het eiland te voorzien van militaire middelen om zich te verdedigen. Toch zei de president later dat het beleid rond China niet veranderd is.

Biden kondigde ook aan dat de VS en Japan nauwer zullen samenwerken om het steeds dominantere gedrag van China tegen te gaan, “die in strijd is met het internationaal recht”. De Japanse premier verklaarde ook van plan te zijn om de defensie-uitgaven drastisch te verhogen. De aankondiging komt er nadat China zijn defensiebudget onlangs sterk verhoogde, te midden van territoriale geschillen over de Zuid- en Oost-Chinese zee met onder meer Japan en de dreigementen tegen Taiwan.

China waarschuwt Biden

“Niemand mag de vastberadenheid, sterke wil, en het krachtige vermogen van het Chinese volk onderschatten om zijn nationale souvereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen”, reageerde de woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken Wang Wenbin op de uitspraken van Biden. “We vragen dat de VS meteen stoppen met het sturen van slechte signalen” aan het regime van Taiwan.

De Taiwanese overheid bedankte Biden dan weer voor de herbevestiging van “de rotsvaste toewijding” van de VS tegenover Taiwan. In de mededeling van Buitenlandse Zaken staat ook dat Taipei zijn vrijheid, democratie en veiligheid zal blijven verdedigen, door zijn verdedigingscapaciteiten uit te breiden en samenwerkingen met gelijkgezinde landen te versterken.

Taiwan, een eiland met 24 miljoen inwoners, wordt geclaimd door het communistische regime van China, hoewel het sinds het einde van de Chinese burgeroorlog in 1949 wordt bestuurd door een eigen regime. China wil het eiland herenigen met het moederland, en heeft er al mee gedreigd om geweld te gebruiken, met name als de Taiwanese autoriteiten formeel de onafhankelijkheid uitroepen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten