Nieuwe stofstorm legt luchthavens en overheidsdiensten in Irak plat

 ©  AFP

Luchthavens en overheidsdiensten in heel Irak hebben maandag hun activiteiten opgeschort door een nieuwe stofwolk. Dat maakten de autoriteiten bekend.

jvhBron: BELGA

Sinds midden april telde Irak maar liefst negen zandstormen. De autoriteiten zeggen dat Irak een van de vijf landen is die het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering en verwoestijning. Maandag zweefde er een grijsachtige stofwolk boven de nagenoeg volledig verlaten straten van de Iraakse hoofdstad. Er was geen spoor van de gebruikelijke ochtendfiles, stelde een correspondent van het Franse nieuwsagentschap AFP vast.

Premier Moustafa al-Kazami liet de activiteiten in openbare instellingen opschorten “vanwege de slechte klimatologische omstandigheden en de hevige stofstormen”, blijkt uit een persbericht. De gezondheids- en veiligheidsdiensten blijven wel actief.

Luchtvaart

Door de beperkte zichtbaarheid van minder dan vierhonderd meter is ook de luchthaven van Bagdad gesloten. Dat geldt ook voor de internationale luchthaven van Najaf, de heilige sjiitische stad in het zuiden, en de luchthaven van Erbil, de hoofdstad van de Koerdische Autonome Regio, in het noorden.

De afgelopen weken moesten luchthavens al meermaals tijdelijk dicht. Bij de vorige twee zandstormen in Irak viel één dode en moesten bijna tienduizend personen opgenomen worden in het ziekenhuis met ademhalingsproblemen.

272 dagen stof per jaar

De komende twee decennia zou Irak 272 dagen stof per jaar tellen, zegt een verantwoordelijke van het ministerie van Milieu in Irak. Tegen 2050 zouden dat er al meer dan 300 zijn.

Mogelijke oplossingen zijn “het aanplanten van bossen die dienstdoen als windbreker”, zegt president Barham Salah. Volgens hem treft de verwoestijning 39 procent van de oppervlakte van het land.

Aangeboden door onze partners