OVERZICHT. Deze restaurants kregen één, twee of zelfs drie Michelinsterren

 © rr

Na Zilte en Hof van Cleve mag ook restaurant Boury in Roeselare zich een driesterrenzaak noemen. Drie restaurants kregen een tweede Michelinster en zestien restaurants een eerste. Een overzicht.

Laurence Torck
Chef Tim Boury kreeg maandag een derde ster voor zijn restaurant Boury in Roeselare 

Chef Tim Boury kreeg maandag een derde ster voor zijn restaurant Boury in Roeselare ©  STEFAAN BEEL

Drie sterren

Er werd maandag tijdens de uitreiking van de Michelinsterren al een eerste groepsfoto gemaakt met alle sterrenchefs toen plots werd aangekondigd dat Tim Boury van restaurant Boury in Roeselare ook even het podium op mocht om zijn derde sterin ontvangst te nemen. “Niet te geloven”, reageerde Boury. Hij is, naast de chefs van Zilte en Hof van Cleve, nu derde chef in ons land die drie sterren onder zijn naam mag zetten.

Viki Geunes van restaurant Zilte in Antwerpen en Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruisem mochten voordien al het podium op. Beide chefs konden hun drie sterren ook dit jaar behouden. Peter Goossens krijgt daarmee al voor het achttiende jaar op rij een derde ster. “Dank jullie allemaal. Het is een uniek moment om hier weer te mogen staan”, reageerde hij. “Waar doen we het voor? Met mijn vrouw en heel het team doen we het voor onze klanten om hen een uniek moment te laten beleven. Daar draait gastronomie om.” Heel wat sterrenchefs die maandag het podium op mochten, begonnen in de keuken van Goossens. “Dat is het mooie aan mentor zijn, dat je de toekomst kan verzekeren”, zei hij daarover.

LEES OOK. Corona kreeg geen enkele sterrenzaak klein, maar nu zitten ze opnieuw met de handen in het haar: “Er komt veel grotere uitdaging aan” (+)

Twee sterren

Drie Belgische restaurants mochten twee sterren in ontvangst nemen. Colette - de Vijvers van chef Tijs Vervloet uit Averbode mocht als eerste het podium op voor een tweede ster. Zijn keuken werd door de inspecteurs omschreven als “uitzonderlijk licht en elegant met groot respect voor de producten”. “Het is fantastisch, geweldig werk van heel onze equipe”, reageerde Vervloet. “Het is een helse rit, de weg naar het doel is zwaar, maar we hebben het bereikt. En dat is een groot feest. We staan voor veel uitdagingen, maar we hebben fantastische mensen rondom ons. Onder andere mijn vrouw, die in de zaak staat met twee kinderen. Dit is het summum.”

Ook La Villa Loraine van Yves Mattagne uit Brussel kreeg vandaag een tweede ster. De inspecteurs noemen Yves een mentor voor vele andere chefs. “Dat maakt me blij maar een ster krijgen, dat doe je niet alleen maar met heel je team”, reageerde Mattagne. Hij bedankte ook Charles, zijn nieuwe chef. “We gaan samen verder doen wat we altijd al deden: de klant gelukkig maken.”

Chef Gert De Mangeleer van restaurant Hertog Jan at Botanic mocht ook een tweede ster in ontvangst nemen. Het restaurant bevindt zich in het pas geopende hotel The Botanic Sanctuary in Antwerpen. Chef De Mangeleer was even de kluts kwijt toen hij de micro in handen kreeg, maar reageerde heel tevreden. “We hebben een kleinschalig concept met vijf tafels. Het is fantastisch om weer creatief bezig te kunnen zijn.”

LEES OOK. Flip Dejaeghere bezoekt elk jaar 300 toprestaurants over de hele wereld: “Die topchefs zijn stuk voor stuk vrienden” (+)

(Lees verder onder de foto)

 

 ©  Jan Van der Perre

Eén ster

In totaal mochten zestien chefs het podium op voor hun eerste ster, vorig jaar waren dat nog tien restaurants.

Chef Ruben Christiaens van Vintage uit Kontich mocht als eerste het podium op om zijn eerste ster in ontvangst te nemen. “Het is wakker worden in een droom”, zei hij. Ook restaurantsHert met chef Alex Verhoeven in Turnhout, Arden met chef Marius Bosmans in Villers-sur-Lesse, Fine Fleur met chef Thomas Dierpersloot uit Antwerpen, chef Frederick Dhooge van restaurant In den Hert in Wannegem-Lede, Quai n4 uit Ath, Dimitri De Koninck van het Antwerpse restaurant Nebo, Fleur de Lin in Zele, het Luxemburgse restaurant Ryôdô, het Mechelse restaurant Tinèlle, restaurant Rebelle in Marke, restaurant Aurum by Kirchens in Ordingen, La Villa de Camille et Julien uit Luxemburg, Dim Dining uit Antwerpen, restaurant Sense uit Waasmunster en het Luikse restaurant Toma van chef Thomas Troupin kregen vandaag een eerste ster.

Andere onderscheidingen

Net als vorig jaar werden ook groene Michelinsterren uitgereikt. “Dat is een ster voor restaurants die geleid worden door chefs en personeel die trachten de gastronomie van morgen te inspireren”, zegt Michelindirecteur Gwendal Poullennec. Vorig jaar werden tien groen sterren uitgereikt. Slechts drie van de tien chefs waren vandaag aanwezig bij de uitreiking in Bergen. Bovenop die tien krijgt nu ook chef Thomas Troupin van restaurant Toma als enige een groene ster.

Er werd ook een award uitgereikt voor de beste sommelier. Die is voor Maxime Sanzot van restaurant Racines in Floreffe. De man heeft zelf een eigen restaurant, wijnbar en boetiek.

De Young Chef Award ging dit jaar naar Ruben Christiaens van het Restaurant Vintage in Kontich. “We willen hiermee aantonen dat je ook heel jong kan beginnen”, zei Gwendal Poullennec. Christiaens is 25 jaar oud. Hij krijgt een cheffenvest en een award van Michelin.

LEES OOK. Jacques Colemont bewees het 52 jaar lang: “Een chef kan ook succes hebben zonder Michelinster” (+)

Verlies

Tijdens de ceremonie kwam ook het opvallende nieuws dat het Brusselse restaurants Comme Chez Soi opnieuw een ster verliest. Dat meldde het restaurant zelf in een persbericht. “Wij vernemen tot onze grote verbazing dat ons restaurant zijn Michelinster werd ontnomen”, klinkt het bij chef Lionel Rigolet. “Wij willen ons fantastisch team, onze trouwe klanten, onze vrienden en familie bedanken voor hun niet-aflatende steun in goede en slechte tijden. Hun aanwezigheid gaat recht naar ons hart en is alle sterren van de wereld waard. Comme Chez Soi is in de eerste plaats een huis dat graag ontvangt, behaagt en deelt. Dat is altijd zo geweest en zal altijd zo blijven.”

Comme Chez Soi is een instituut in de Belgische culinaire wereld. Het restaurant, dat decennialang werd uitgebaat door Pierre Wynants, had van 1979 tot 2006 drie Michelinsterren. Toen Lionel Rigolet, de schoonzoon van Wynants, de zaak in 2006 overnam, verloor het restaurant een eerste Michelinster. Nu verliest het dus een tweede Michelinster, waardoor het nog één ster overhoudt.

Brussels Restaurant Comme Chez Soi verliest tweede ster 

Brussels Restaurant Comme Chez Soi verliest tweede ster ©  Pierre HAVRENNE/PACHACAMAC

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten