Aangepaste dienstverlening bij openbaar vervoer en bpost tijdens Hemelvaartsweekend

 

Komende vrijdag is een brugdag tussen de feestdag van Hemelvaart en het weekend. Daardoor is er onder meer een aangepaste dienstverlening bij het openbaar vervoer, bpost, de banken en de stadsdiensten.

Bron: BELGA

Op donderdag is er geen postbedeling en zijn de postkantoren gesloten. Vrijdag en zaterdag verloopt alles zoals normaal. “De post wordt bedeeld en de postkantoren zijn open volgens de gewone openingsuren”, onderstreept woordvoerster Veerle Van Mierlo. Pakjesautomaten blijven 24/7 toegankelijk.

De bussen van De Lijn rijden op Hemelvaart volgens de zondagsdienstregeling. Vrijdag wordt er volgens een vakantiedienstregeling gereden en worden de schoolbussen geschrapt. Op zaterdag en zondag rijdt De Lijn opnieuw volgens het gebruikelijke uurrooster in het weekend. Reizigers kunnen hun route plannen via de website of via de app van De Lijn.

Ook de treinen rijden donderdag volgens een zondagsdienst. Tijdens de brugdag op vrijdag zullen sommige P-treinen en S-5 treinen Mechelen - Brussel-Schuman - Edingen/Geraardsbergen niet rijden. Op vrijdag en in het weekend wordt het treinverkeer ook aangepast tussen Gent-Sint-Pieters en Lokeren vanwege werkzaamheden. De NMBS roept reizigers op hun treinreis te plannen op de website of via de app. 

Bankenfederatie Febelfin meldt dat banken normaal gezien gesloten zullen zijn gedurende het volledige verlengd weekend, maar dat er hier en daar uitzonderingen op kunnen zijn.

Ook voor lokale besturen is Hemelvaart een officiële feestdag. Dus in principe is er geen dienstverlening die dag, tenzij het gaat om diensten die vanwege hun aard niet kunnen worden stopgezet, zoals woonzorgcentra. Daar geldt de zondagsregeling. Op vrijdag is er meestal gewone dienstverlening voor bijvoorbeeld burgerzaken, bibliotheken, zwembaden en sporthallen. “Maar hier en daar zijn brugdagen voor sommige diensten niet uitgesloten”, klinkt het bij de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG). Voor de recyclageparken is het best om steeds te website te raadplegen, aldus de VVSG.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten