Al meer dan 9.000 migranten staken dit jaar het Kanaal over

 ©  AP

Sinds het begin van het jaar hebben al meer dan 9.000 migranten vanuit Frankrijk het Kanaal overgestoken richting het Verenigd Koninkrijk. Dat blijkt uit analyses van het Britse persagentschap PA, op basis van cijfers van de regering.

Bron: BELGA

Er hebben op dit moment al drie keer zoveel mensen het Kanaal overgestoken als in mei vorig jaar. Vorige week alleen al kwamen op vijf dagen tijd 685 mensen aan in het VK. 

De Britse regering houdt er een zeer streng asielbeleid op na, in de hoop migranten af te schrikken die de oversteek willen maken. Migranten die het land op een illegale manier binnenkomen hebben niet langer het recht om asiel aan te vragen, maar zouden naar Rwanda gestuurd worden waar ze volgens een akkoord tussen beide landen wel asiel kunnen aanvragen.

De mensenrechtenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) heeft het plan al scherp bekritiseerd. “Geld naar het buitenland sturen vervangt de verantwoordelijkheid van staten niet om asielzoekers op te vangen op hun grondgebied en hen te beschermen, ongeacht hun afkomst, nationaliteit of de manier waarop ze het land binnenkwamen”, schreef de organisatie op Twitter.

Aangeboden door onze partners