Geen extra Gentse sterren in Michelingids, wel één opvallende nieuwkomer: “Onze keuken is ruw en rock-’n-roll”

Sam D’Huyvetter, Gilles Bogaert en Jordin Michiels. 

Sam D’Huyvetter, Gilles Bogaert en Jordin Michiels. ©  fvv

Gent -

Het selecte clubje van Gentse sterrenrestaurants breidt dit jaar niet uit. De vijf sterrenzaken konden de Michelingids opnieuw bekoren, maar extra sterren werden niet uitgedeeld. Een van de zaken van chef-kok Sam D’Huyvetter haalde wel een eervolle vermelding binnen in de culinaire gids.

Fien Lakiere

De nieuwe Michelingids brengt geen grote verrassingen in het Gentse culinaire landschap. Restaurant Vrijmoed van Michaël Vrijmoed krijgt opnieuw twee sterren. Voor de chefs van Horseele, OAK, Publiek en Souvenir had de culinaire gids ook dit jaar één ster uit te reiken. Souvenir behoudt daarnaast zijn groene ster voor gastronomie en duurzaamheid.

In de Bib Gourmand, de verzameling van de beste restaurants naar prijs-kwaliteit volgens Michelin, duikt wel een nieuw Gents adres op: Bar Bask bij het Keizerpark. Chef Sam D’Huyvetter opende het Baskische restaurant nog geen jaar geleden en het valt bij de recensenten meteen in de smaak.

Rock-’n-roll

“Ruw en rock-’n-roll”, zo omschrijft D’Huyvetter zelf de keuken in Bar Bask. In december behaalde de zaak al een 13/20 in die andere restaurantgids, Gault&Millau. De nadruk ligt er op de grill. Daar worden vis en schaaldieren zoals oesters, octopus, tarbot of kreeft op gegooid, maar ook asperges of bressekip. D’Huyvetter en collega Gilles Bogaert zijn onderweg om te gaan koken op de ambassade in Kenia, dus chef Jordin Michiels reageert.

“We doen vooral ons ding en hadden hier niet meteen op gerekend”, zegt Michiels. “Ik denk dat we ons onderscheiden met onze focus op het product, zonder show. We zijn tevreden om tussen de andere namen in de lijst te staan, zeker omdat we nog geen jaar open zijn. Al zijn er nog Gentse collega’s die erbij zouden mogen staan.”

Bar Bask is de enige Gentse zaak in de Bib Gourmand-lijst. Twee andere restaurants vallen eruit: Eetkaffee De Lieve (Sint-Margrietstraat) en Bodo, dat begin dit jaar de deuren sloot in de Burgstraat. In Heusden (Destelbergen) is ook Rooselaer zijn Bib Gourmand-keurmerk kwijt.

LEES OOK.Gault&Millau weet Gent nog steeds liggen: dit zijn de beste restaurants van onze stad

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent