Al zeker 67 gevallen van apenpokken in Europa, experts roepen landen op om snel te handelen

 

 ©  Shutterstock

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft voorlopig weet van 67 gevallen van apenpokken in negen lidstaten van de Europese Unie. De Europese instantie roept landen op om snel te handelen.

Bron: BELGA

In een risicoanalyse roept het ECDC landen maandag op om in te zetten op de snelle identificatie, behandeling, opvolging, contacttracing en melding van apenpokkengevallen. Daarnaast raadt het landen aan om de beschikbaarheid van pokkenvaccins, antivirale middelen en beschermend materiaal voor zorgmedewerkers te controleren.

De 67 gevallen die momenteel gekend zijn, werden geregistreerd in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden. In ons land staat de teller op vier. “De huidige vastgestelde gevallen van apenpokken bij mensen komen voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen, wat erop wijst dat de overdracht kan plaatsvinden tijdens intieme betrekkingen”, aldus het ECDC. De besmetting zou kunnen gebeuren via nauw contact van het slijmvlies of huidwonden met besmettelijk materiaal van de pokken, of door “grote ademhalingsdruppels bij langdurig gezichtscontact”.

Zwangere vrouwen

Volgens de directeur van het ECDC, Andrea Ammon, gaan de meeste tot nu toe geregistreerde gevallen gepaard met milde symptomen en is de kans op besmetting voor de brede bevolking heel laag. “De kans op verdere verspreiding van het virus door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten tussen personen met meerdere seksuele partners, wordt echter groot geacht.”

Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van apenpokken ernstig zijn, waarschuwt de ECDC wel. “Verder onderzoek is nodig om het ziekte- en sterftecijfer bij deze uitbraak nauwkeurig te kunnen schatten”, luidt het.

Wie besmet is met de apenpokken, zou volgens de richtlijnen van het ECDC in isolatie moeten tot de korstjes afvallen. “Onthouding van seksuele activiteiten en dicht fysiek contact wordt ook geadviseerd tot de huiduitslag genezen is”, luidt het. Hoogrisicocontacten moeten tot 21 dagen na de laatste blootstelling aan zelfmonitoring doen.

LEES OOK. Vierde geval van apenpokkenvirus bevestigd in ons land, WHO verwacht nog meer besmettingen

Het ziektebestrijdingscentrum roept besmette patiënten ook op om contact met huisdieren te vermijden. “Als transmissie van mens op dier gebeurt, en het virus verspreidt zich in een dierenpopulatie, bestaat het risico dat de ziekte endemisch kan worden in Europa”, waarschuwt het ECDC. “Daarom is er nood aan nauwe samenwerking tussen de gezondheidsautoriteiten voor mensen en dieren om de blootstelling van huisdieren te beheersen en te verhinderen dat de ziekte op wilde dieren wordt overgedragen.”

Europees commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides onderschrijft in een reactie de boodschap van het ECDC. Ze zegt bezorgd te zijn over de toename van het aantal gemelde apenpokkengevallen en dat ze de situatie nauw opvolgt. Ze benadrukt ook dat de nieuwe Europese autoriteit voor gezondheidscrisissen (HERA), het ECDC en het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) samenwerken om de beschikbaarheid van vaccins en behandelingen te verzekeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten