“Je koopt geen huis, maar stukje geschiedenis”: binnenkijken in unieke villa waar boogschutters hun dorst lesten

De villa in Engelse cottagestijl springt in het oog langs de Lauwestraat. 

De villa in Engelse cottagestijl springt in het oog langs de Lauwestraat. © BiX estate 

Wevelgem/Lauwe -

Chalet de l’Abbaye, de villa in de Wevelgemse Lauwestraat, valt op door zijn unieke stijl. Sinds 2005 is het gebouw een beschermd monument. De woning deed zelfs lange tijd dienst als herberg voor dorstige jagers en boogschutter. Een blik achter de schermen van een brok geschiedenis die sinds afgelopen weekend te koop staat.

Joerie Dewagenaere

De Guldenbergabdij langs de Wevelgemse Leieoevers. Omgeven door weidse grasvelden en bomen. Begin twintigste eeuw moet het een idyllisch zicht zijn geweest. Ook voor Désiré Hassebroucq, een Noord-Franse textielfabrikant die besloot er in 1904 zijn buitenverblijf op te trekken.

Niet lang na de bouw van de ‘Chalet de l’Abbaye’ zou de villa dienstdoen als herberg, waar tot 1927 jagers, vlassers en boogschutters hun dorst lesten. In de schuren achter het huis vonden de paarden die langs de jaagpaden de boten in de Leie voortsleepten onderdak. (Lees verder onder de foto)

Achter de woning zijn ook enkele schuren te vinden. 

Achter de woning zijn ook enkele schuren te vinden. ©  BiX estate

Weinigen die van Lauwe naar Wevelgem of omgekeerd rijden, bij wie de villa in Engelse cottagestijl nog niet is opgevallen. Het overdekte houten bordes, de oprit in kasseitjes naast een klimopwand die naar de achterliggende schuur leidt, het mozaïek met de naam van het pand. Een brok geschiedenis die nog altijd tot de verbeelding spreekt.

Affiniteit met het gebouw

En nu staat die villa te koop voor 445.000 euro. Eigenaar Piet Dermaux besliste de woning van de hand te doen na een slechte ervaring met vroegere huurders. “Nu wordt het huis gelukkig verhuurd aan familie, maar zij verhuizen binnenkort. Daarom beslisten we om de woning van de hand te doen”, legt hij uit.

“Sommige huurders zouden het pand te weinig naar waarde durven schatten. Door het te verkopen weten we dat we iemand die een bepaalde affiniteit zal hebben met het gebouw hier zijn thuis zal vinden.” (Lees verder onder de foto)

Eigenaar Piet Dermaux en Saskia Desmet van BiX estate onder het charmante houten afdak van de villa. 

Eigenaar Piet Dermaux en Saskia Desmet van BiX estate onder het charmante houten afdak van de villa. ©  djr

Het waren de ouders van Piet die de woning midden jaren tachtig kochten van een vlasfamilie en erachter hun bedrijf Klaratex verder uitbouwden. “Zelf woonde ik hier van 1995 tot 2002”, vertelt Piet.

Hij zorgde er zelf mee voor dat de charme van het huisje terugkwam. “Toen we het kochten, stond een huis naast de villa, waar nu de oprit is. Dat sloopten we om de villa weer in oorspronkelijke staat te stellen. In 2005 kwam het gebouw terecht in de lijst van beschermd erfgoed, een meerwaarde.” (Lees verder onder de foto)

De vraagprijs voor het unieke pand is 445.000 euro. 

De vraagprijs voor het unieke pand is 445.000 euro. ©  BiX estate

Immomakelaar Saskia Desmet van BiX estate in Lauwe is alvast opgetogen het pand te mogen verkopen. “Als rijke gemeente heeft Wevelgem heel wat huizen die beschermd monument zijn, maar dit is toch een uniek pand. Voor de bouwheer was het een prestigeproject en dat zie je ook”, vertelt ze. De interesse is alvast groot. “Je koopt dan ook geen huis, maar een stukje geschiedenis.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten