Klacht tegen ‘Mag ik je peuken?’-campagne: “Mes in rug van slachtoffers seksueel geweld”

 

 ©  fvv

Gent -

De opvallende ‘Mag ik je peuken?’-campagne van het stadsbestuur, die rokers moet aanzetten om hun sigaretten niet op de grond te gooien, valt niet bij iedereen in goede aarde. De slogan normaliseert volgens sommigen seksuele straatintimidatie.

Fien Lakiere

Met een bizarre ‘peukenrobot’ trapte het stadsbestuur eind vorig jaar een opvallende campagne op gang. Een omgebouwde vuilnisbak met stemopname vroeg aandacht voor de duizenden sigarettenpeuken die op straat belanden. Op vuilnisbakken en bushokjes verscheen de bijhorende slagzin ‘Mag ik je peuken?’. (lees verder onder foto)

 

 ©  Stad Gent

Niet alleen de robot, maar ook en vooral de slogan deed de wenkbrauwen fronsen en weekte op sociale media heel wat verbaasde reacties los. Nu de campagne opnieuw werd opgestart, is ook dat debat heropend. “Wij vrouwen kennen deze zin met één letter verschil helaas maar al te goed”, schrijft de Gentse Hannah Ghulam Farag op sociale media.

Ze noemt de slogan “een mes in de rug voor de vele Gentse slachtoffers van seksueel geweld” en diende vrijdag een klacht in bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen. “Seksuele intimidatie wordt gecommercialiseerd als ‘grappige woordspeling’, als campagnestunt. Slachtoffers voelen zich telkens onveilig, vies, ongesteund, bespot. Straatintimidatie wordt genormaliseerd.”

Vooraf afgetoetst

De campagne loopt nog een week en die vroeger stopzetten, is voor het stadsbestuur niet aan de orde. “Peuken zijn een echte plaag, zowel voor de omgeving als voor diegenen die ze opruimen”, zegt bevoegd schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). “We kozen dus voor een campagne die in het oog springt.”

De boodschap werd vooraf afgetoetst bij een panel van inwoners, klinkt het. De slogan wordt ook telkens gekoppeld aan een cijfer of feit over sigarettenpeuken. “Als dat voor sommigen aanvoelt als verkeerd, wil ik daar begrip voor opbrengen”, zegt Van Braeckevelt. “Dit is niet de eerste keer dat de campagne loopt en toen kwamen geen negatieve reacties binnen.”

LEES OOK.“Mag ik je peuken?” Bizarre ‘peukenrobot’ spreekt rokers aan in Gent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent