Uitbraak van apenpokkenvirus is volgens WHO te stoppen

 

Volgens Maria Van Kerkhove, hoofd opkomende ziektes en zoönoses van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is de uitbraak van het apenpokkenvirus te stoppen. De epidemiologe beweerde maandag dat de ziekte terug te brengen is naar het gebied waar het virus oorspronkelijk voorkomt, namelijk West- en Centraal-Afrika.

Bron: BELGA

“We bevinden ons in een situatie waarin we kunnen gebruikmaken van verschillende instrumenten om gevallen vroegtijdig op te sporen en te isoleren”, aldus Van Kerkhove. Momenteel zijn er “minder dan tweehonderd verdachte en bevestigde gevallen” in niet-endemische landen, oftewel landen waar de ziekte normaal niet voorkomt, zoals in Europa en Noord-Amerika, bevestigt de WHO-epidemiologe.

Rosamund Lewis, WHO-verantwoordelijke voor het apenpokkenvirus, benadrukte daarnaast dat “het de eerste keer is dat we besmettingen in verschillende landen tegelijk zien bij mensen die niet naar endemische gebieden in Afrika zijn gereisd”. Het is voorlopig nog niet bekend of er al mutaties van het virus in de omloop zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten