Vlaamse regering vervangt sneltram door trambus tussen Hasselt en Maastricht

 

 ©  ppn

De Vlaamse regering bergt de plannen voor een sneltram tussen Hasselt en het Nederlandse Maastricht op. In de plaats van de sneltram moet er een elektrische trambus komen met een maximaal vrije bedding. Op langere termijn wordt gemikt op volledig autonome voertuigen of ART (Autonomous Rail rapid Transit). Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters maandag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

De plannen voor een sneltramverbinding tussen Hasselt en Maastricht zijn zo’n 20 jaar uit. De voorgestelde verbinding maakte deel uit van het Spartacusplan, het plan dat de Vlaamse regering in 2004 uittekende voor de toekomst van het openbaar vervoer in Limburg. De sneltram tussen Hasselt en Maastricht was daarbij een van de blikvangers. Maar het dossier botste door de jaren heen op tal van technische, juridische, financiële en praktische knelpunten. Het dossier sukkelde op die manier van het ene uitstel in het andere. 

De Vlaamse regering verandert het geweer nu van schouder en kiest voor een elektrische trambusverbinding in plaats van een sneltram. “Meer dan 20 jaar werd over dit dossier gesproken zonder vooruitgang”, zegt Vlaams minister Lydia Peeters. “Met dit Vlaams akkoord zetten we vandaag een grote stap richting de concrete realisatie. Limburg heeft nu nood aan kwalitatief hoogwaardig openbaar vervoer en dus gaan we in eerste instantie voor een elektrische trambus met een maximaal vrije bedding”, klinkt het. 

De beslissing voor de elektrische trambus komt er volgens de Open VLD-minister na een vergelijkende studie met de sneltram. Uit die studie blijkt dat de trambus een aantal belangrijke voordelen heeft, gaande van een kortere reistijd tot een lagere aankoopkost per voertuig en een lagere investeringskost voor de infrastructuur. “Kiezen voor een tram zou Limburg terugbrengen in de tijd”, stelt Peeters. 

Volgens de Open VLD-minister is het de bedoeling om met de elektrische trambus maximaal gebruik te maken van een vrije bedding. “Dat creëert op lange termijn de mogelijkheid in te zetten op innovatieve oplossingen zoals het ART (Autonomous Rail rapid Transit) systeem, een systeem dat de kwaliteit en uitstraling van een tram combineert met de flexibiliteit van een trambus en autonoom rijdt op een virtueel spoor”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten