Antwerpen geeft Borsbeek lening om scholen open te houden

© ATV

Antwerpen -

De stad Antwerpen geeft een lening van 3,5 miljoen euro aan Borsbeek om de twee gemeentescholen te kunnen openhouden. Als de fusie tussen beiden rond komt, zullen beide scholen worden overgenomen door het Antwerpse stedelijke onderwijs.

Sacha Van Wiele

De lening van de stad Antwerpen toont aan hoe nijpend de financiële situatie is van Borsbeek. Het gemeentebestuur van Borsbeek had gehoopt dat anderen beide gemeentescholen zouden overnemen, maar dat was niet. De stad Antwerpen springt nu bij met een lening.

“Met deze lening kan Borsbeek zijn onderwijsverplichtingen nakomen”, zegt Koen Kennis (N-VA), Antwerps schepen van Financiën. “De lening kan je beschouwen als een soort van overbruggingskrediet. Als de fusie eenmaal rond is, kunnen we de toekomst van beide scholen verder regelen. Het is de vraag van Borsbeek dat beide scholen zouden worden overgenomen door ons stedelijk onderwijs.”

Beide scholen nu al overnemen, was een te groot risico, want als de fusiegesprekken zouden afspringen, dan zat Antwerpen vast aan de twee scholen. Het gaat hier in eerste instantie om een renteloze lening.

Antwerpen en Borsbeek zijn al vier maanden aan het praten over een mogelijke fusie. Tegen 2025 zou deze gemeente dan het tiende district worden van Antwerpen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten