ZOO Planckendael verwelkomt eerste drie kleine monniksgieren

© ATV

Muizen -

In ZOO Planckendael in Muizen (Mechelen) werden drie monniksgieren geboren. Enkele andere eieren worden momenteel nog uitgebroed. Om succesvol met de dieren te kunnen kweken, worden een aantal koppels ingezet als adoptieouders voor de kuikens. Planckendael neemt namelijk deel aan de herintroductie van de vogels in het wild.

Stijn Van de Sande

Er is momenteel heel wat bedrijvigheid in het Breeding Center achter de schermen van ZOO Planckendael. De laatste tijd kropen er al drie monniksgieren uit hun ei en enkele andere eieren worden momenteel nog uitgebroed. “Als alles goed gaat dan kunnen we vanaf juni vijf kleine monniksgieren bij ons laten opgroeien. We zijn fier op dat resultaat, want het is een uitzonderlijk goed jaar voor de monniksgieren”, zegt Marleen Huyghe, curator voor de vogels in het dierenpark.

De monniksgier is een bedreigde diersoort en dus is het belangrijk om met de dieren te kweken. “Als coördinator van het Europees Kweekprogramma (EEP) willen we de dierentuinpopulatie in stand houden als back-up voor de wilde dieren, maar we nemen ook deel aan de herintroductie in het wild”, zegt Huyghe. “In totaal blijven acht jonge gieren in Europese dierentuinen. Vanaf het negende kuiken worden de vogels samen met lokale partners uitgezet op Mallorca en in Spanje, Frankrijk en Bulgarije. Dat gebeurt wanneer de vogels drie maanden oud zijn en zich nog snel aan een nieuwe omgeving aanpassen.”

Adoptie

Om succesvol te kunnen kweken met de vogels doet Planckendael een beroep op adoptieouders. “Wanneer monniksgieren in de natuur een ei verliezen, dan leggen ze vaak een vervang-ei. Daarom nemen wij ook bij onze dieren hun eerste ei weg en leggen het in de broedmachine. Wanneer dat ei uitkomt, zorgen wij vijf dagen voor het jong. Nadien gaat het naar een koppel adoptieouders dat zelf geen ei legde. De biologische ouders leggen intussen een tweede ei en voeden dat kuiken zelf op.”

Een volwassen monniksgier. © ZOO Planckendael / Jonas Verhulst

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten