Belg maakt kans op Young Inventors Prize met robotarm die afval sorteert

 

 ©  Twitter EPO

Victor Dewulf, een 25-jarige Belg, maakt samen met zijn Britse partner Peter Hedley kans op de ‘Young Inventors Prize’, die dit jaar in het leven werd geroepen door het Europees Octrooibureau. Voor het eerst reikt de EOB prijzen uit aan uitvinders die jonger zijn dan dertig jaar.

jvhBron: BELGA

Victor en Peter werkten samen aan een optisch systeem voor afvalherkenning op basis van artificiële intelligentie en een robotarm die het afval op basis daarvan automatisch juist sorteert. Door hun uitvinding kan het percentage gesorteerd afval in containerparken verhoogd worden, waardoor recycleren financieel rendabel wordt. Vanuit hun onderzoeksproject is het bedrijf Recycleye ontstaan, waarmee ze hun uitvinding op de markt gebracht hebben. 

Andere kanshebbers zijn de Braziliaanse Rafaelle de Bona Gonçalves en de Amerikaanse Erin Smith. Rafaelle is genomineerd voor de ontwikkeling van biologisch afbreekbare maandverbanden en tampons gemaakt van afvalvezels van bananen of bamboe. Hiermee kan menstruatie-armoede bestrijd worden.  Erin is studente neurowetenschappen aan de Amerikaanse Stanford-universiteit en heeft een toepassing ontworpen voor de vroege opsporing van onder andere de ziekte van Parkinson op basis van de herkenning van gezichtsuitdrukkingen. Door haar toepassing kan de ziekte in een vroeg stadium behandeld worden en kunnen ernstige symptomen uitgesteld worden. 

De winnaar van de prijs ontvangt 20.000 euro. Finalisten op de tweede en derde plaats ontvangen respectievelijk 10.000 en 5.000 euro. Op 21 juni vindt de prijsuitreiking plaats.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten