Celstraf van Russische oppositieleider Navalny in beroep bevestigd

Aleksej Navalny ©  REUTERS

Het Russische gerecht heeft dinsdag in beroep de veroordeling van de Russische opposant Aleksej Navalny bevestigd. Hij had negen jaar cel “onder streng regime” gekregen voor “oplichting” en het beledigen van een rechter in een eerder proces.

jvhBron: BELGA

“Het verdict van de rechtbank van Lefortovo op 22 maart blijft onveranderd”, verklaarde een rechter in Moskou. Navalny, die al opgesloten zit, werd die dag tot nog eens negen jaar strafkamp onder bijzonder zware omstandigheden veroordeeld. Rechter Margarita Kotova had de bekendste tegenstander van president Vladimir Poetin schuldig geacht aan onder meer bedrog op grote schaal.

De vader van twee moest zich verantwoorden voor het vermeend verduisteren van miljoenen roebels voor zijn anticorruptiestichting, die nu verboden is in Rusland, en voor het beledigen van een rechter in een eerder proces.

De 45-jarige oppositieleider zit al meer dan een jaar vast wegens omstreden aanklachten van bijna tien jaar terug en wordt van steeds meer strafbare feiten beschuldigd. Hij zat in een strafkolonie onder normaal regime, maar zal nu dus moeten overgebracht worden naar een andere locatie waar hij onder streng regime zal vastgehouden worden.

De celstraf omvat ook de straf die in maart 2021 is uitgesproken voor fraude. Hij moet zo dus zeker nog acht jaar uitzitten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten