Europees Centrum voor Ziektepreventie vraagt landen om snel te handelen: “Risico dat apenpokkenvirus endemisch wordt in Europa”

 

 ©  Shutterstock

Het Europees centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) heeft voorlopig weet van 67 gevallen van apenpokken in negen lidstaten van de Europese Unie. De Europese instantie roept landen op om snel te handelen, anders bestaat het risico dat de ziekte endemisch wordt.

jvh

In een risicoanalyse roept het ECDC landen op om in te zetten op de snelle identificatie, behandeling, opvolging, contactopsporing en melding van apenpokkengevallen. Daarnaast raadt het landen aan om de beschikbaarheid van pokkenvaccins, antivirale middelen en beschermend materiaal voor zorgmedewerkers te controleren.

LEES OOK. Vierde geval van apenpokkenvirus bevestigd in ons land, WHO verwacht nog meer besmettingen

De 67 gevallen die momenteel gekend zijn, werden geregistreerd in Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Nederland, Portugal, Spanje en Zweden. In ons land staat de teller op vier. “De huidige vastgestelde gevallen van apenpokken bij mensen komen voornamelijk voor bij mannen die seks hebben met mannen, wat erop wijst dat de overdracht kan plaatsvinden tijdens intieme betrekkingen”, aldus het ECDC. De besmetting zou kunnen gebeuren via nauw contact van het slijmvlies of huidwonden met besmettelijk materiaal van de pokken, of door “grote ademhalingsdruppels bij langdurig gezichtscontact”.

Risico op besmetting “laag”

Volgens ECDC-directeur Andrea Ammon gaan de meeste tot nu toe geregistreerde gevallen gepaard met milde symptomen, en is de kans op besmetting voor de brede bevolking heel laag. “De kans op verdere verspreiding van het virus door nauw contact, bijvoorbeeld tijdens seksuele activiteiten tussen personen met meerdere seksuele partners, wordt echter groot geacht.”

LEES OOK. Artsen en ziekenhuizen extra waakzaam voor apenpokken, ook organisatie Belgian Pride roept op: “Denk goed na over veiligheid” (+)

Bij jonge kinderen, zwangere vrouwen en patiënten met een verzwakt immuunsysteem kunnen de symptomen van apenpokken ernstig zijn, waarschuwt het ECDC wel. “Verder onderzoek is nodig om het ziekte- en sterftecijfer bij deze uitbraak nauwkeurig te kunnen schatten”, luidt het.

Endemisch

Wie besmet is met de apenpokken, zou volgens de richtlijnen van het ECDC in isolatie moeten tot de korstjes afvallen. “Onthouding van seksuele activiteiten en dicht fysiek contact wordt ook geadviseerd tot de huiduitslag genezen is”, luidt het. Hoogrisicocontacten moeten tot 21 dagen na de laatste blootstelling aan zelfmonitoring doen.

LEES OOK. Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts (+)

Het ziektebestrijdingscentrum roept besmette patiënten ook op om contact met huisdieren te vermijden. “Als transmissie van mens op dier gebeurt, en het virus verspreidt zich in een dierenpopulatie, bestaat het risico dat de ziekte endemisch kan worden in Europa”, waarschuwt het ECDC. “Daarom is er nood aan nauwe samenwerking tussen de gezondheidsautoriteiten voor mensen en dieren om de blootstelling van huisdieren te beheersen en te verhinderen dat de ziekte op wilde dieren wordt overgedragen.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten