Roeien World Cup I in Belgrado

Drie Gentse toproeiers en coach Evelien Ameel zakken af naar Servië

Andries debuteert op de World Cup.

Andries debuteert op de World Cup. © BLL

Van vrijdag 27 tot zondag 29 mei wordt in het Servische Belgrado de eerste manche van de World Cup 2022 geroeid. Axel Müller, de nieuwe Belgische bondscoach, nam negen roeiers in zijn selectie op, waaronder drie Gentenaren: Tim Brys (KR Club Gent), Ruben Claeys (KR Sport Gent) en Aaron Andries (Gentse RS).

De 19-jarige Aaron Andries, vorig seizoen vicewereld- en Europees juniorenkampioen, vormt een dubbeltwee met Bruggeling Tristan Vandenbussche. Dit talentrijke duo wordt begeleid door Sport Gentcoach Evelien Ameel, die al enkele seizoenen ook Tristan onder haar hoede heeft. “Aaron en Tristan deden het schitterend in wedstrijden en oefensessies, die ze in de recente stage afwerkten. Beide jongeren beseffen echter wel dat World Cupwedstrijden een totaal ander verhaal wordt. Zij moeten het opnemen tegen eenentwintig duo’s, waaronder Olympische medaillewinnaars zoals de Kroatische broers Sinkovic en de Nederlanders Metsemaekers-Broenink. Mijn jonge atleten hebben in Belgrado helemaal niets te verliezen, wel alles te winnen. Het wordt wel een harde leerschool waaruit ze nuttige lessen zullen trekken.”

Lange termijn

Ruben Claeys en Tim Brys vormen dit weekend een dubbelvier met Ward Lemmelijn en Gaston Mercier. “De voorbije weken hebben we enkele stappen gezet”, vindt Ruben Claeys. “Het loopt veel beter dan in onze races die we op de Watersportbaan roeiden. Toch hebben we geen idee over onze huidige mogelijkheden. Het wordt dan ook een eerste internationale test en dit tegen tien teams, waarvan er drie op de Spelen de top tien haalden. Coach Muller gaf al aan dat deze World Cup een stap wordt in een project dat ons naar Parijs 2024 moet leiden. Hij denkt dus wel op lange termijn, waarmee hij ons dan ook alle kansen wil bieden om uit te groeien tot een hecht en technisch sterk blok.” (bll)

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent