Jurgen Vanpraet vraagt sereniteit: “Laat het sportieve primeren”

Coach Dario Gjergja voelde zich in Mechelen geviseerd door scheidsrechter Van den Broeck.

Coach Dario Gjergja voelde zich in Mechelen geviseerd door scheidsrechter Van den Broeck.© BELGA

Te veel Oostendenaars hadden weinig inbreng in de tweede wedstrijd van de play-offinale. Kangoeroes Mechelen zegevierde met 84-74. Met 19% voorbij de driepuntboog (4 op 21) ontbrak ook het afstandswapen bij Oostende. Woensdagavond moet Filou zich thuis herpakken.

Peter Rossel

Het taalgebruik van ref Nick Van den Broeck naar coach Dario Gjergja tijdens het tweede play-offduel zit titelverdediger Oostende hoog. “We betreuren de aanhoudende problemen die zich voordoen met ref Nick Van den Broeck. Blijkbaar vond hij het maandag opnieuw nodig om zonder directe aanleiding spelers en staf van Oostende te provoceren”, zegt Jurgen Vanpraet, CEO van Filou Oostende. “De ref deed uitspraken die niets met basket te maken hebben en die ook niet getolereerd kunnen worden. Dat hij spelers tijdens de match probeert op te stoken tegen de coach kan gewoon niet. Het hoort niet dat een scheidsrechter de boel probeert op te naaien. Dat brengt schade aan het product basket als sport. Het zorgt voor een vijandige sfeer die voor niets nodig is. Laat alstublieft het sportieve primeren.”

“We vragen de liga om deze scheidsrechter tot nader order niet meer aan te duiden voor wedstrijden van Oostende, zodat de nodige sereniteit terugkeert”, zegt Vanpraet, die de sportieve sterkte van Kangoeroes in de tweede finalematch wel erkent. “Het probleem met de ref heeft niets te maken met de knappe prestatie van Mechelen, dat de overwinning verdiende. Kangoeroes en Filou hebben trouwens een goede band met mekaar, zowel de coaches als het bestuur.”

De liga gaat alvast niet in op de vraag van Oostende. “We hebben negen scheidsrechters voor de play-off-finales. Uit deze groep duidt het referee department er in eer en geweten telkens drie aan”, reageert algemeen manager Wim Van de Keere. Het is dus mogelijk dat ref Nick Van den Broeck en coach Dario Gjergja mekaar deze week nog ontmoeten.

Sowieso is er dus geen titelfeest woensdagavond. Bovendien moeten de Zeekapiteins opletten dat de Kangoeroes hen geen tweede keer verrassen. “We geloven erin dat de honger naar winst zal terugkeren. We moeten de tegenstander aanpakken zoals in de eerste ontmoeting”, besluit Vanpraet.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten