Dove Oekraïense vluchtelingen leren Vlaamse gebarentaal: “Belangrijk dat ze niet geïsoleerd raken”

 

 ©  IF

Sint-Amandsberg -

Veertig dove en slechthorende Oekraïense vluchtelingen volgen sinds kort lessen Vlaamse Gebarentaal in Sint-Amandsberg. Oekraïense gebarentaal is niet hetzelfde als Vlaamse, dus tot nu toe was communiceren voor hen extra moeilijk.

Fien Lakiere

Onder de Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Vlaanderen verblijven, zouden ook een honderdtal dove en slechthorende personen zijn. Een dertigtal logeert in het Prinsenhof in Gent. Net als hun horende landgenoten krijgen dove en slechthorende vluchtelingen echter te maken met een taalbarrière, want Vlaamse Gebarentaal is niet hetzelfde als Oekraïense gebarentaal.

Om ervoor te zorgen dat communicatie makkelijker verloopt, startte vorige week een cursus Vlaamse Gebarentaal bij CVO Groeipunt in Sint-Amandsberg. De volledig nieuwe cursus werd op enkele weken ingericht op vraag van Doof Vlaanderen. “Het is van uitermate belang dat deze doelgroep niet geïsoleerd geraakt, net nu verbinding zo belangrijk is”, klinkt het.

De nood aan een opleiding is duidelijk hoog, want de cursus is met 42 deelnemers volledig volzet. Naast een vaste lesgever wordt ook een tolk ingezet die zowel Vlaamse als Oekraïense gebarentaal kent.

LEES OOK. 29 dove of slechthorende vluchtelingen uit Oekraïne krijgen speciaal onderdak: “Locatie aangepast aan hun noden”

 

 ©  IF

 

 ©  IF

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent