Politie begeleidt ‘risicoritten’ van en naar Gentse Blaarmeersen

 

 ©  fvv

GENT -

Er worden extra lijnspotters ingezet tussen de Blaarmeersen en Gent-Sint-Pieters en de politie zal ‘risicoritten’ begeleiden, zodra groepen jongeren worden gesignaleerd. Dat is dinsdag beslist na enkele incidenten. De politie stuurt weliswaar geen agenten mee op de bussen, zoals De Lijn had gevraagd.

Bert Staes

Na drie incidenten in één week op bussen van De Lijn tussen de Blaarmeersen en Gent-Sint-Pieters, was dinsdag overleg samengeroepen. De vakbonden bij vervoersmaatschappij zijn de situatie beu en vragen maatregelen.

De Stad Gent zal extra lijnspotters inzetten. Dat zijn een soort stadswachters die een oogje in het zeil houden. De spotters worden ingezet bij de halte van de Blaarmeersen en bij het station. De Lijn zet sinds vorige week ook al het maximale aantal beschikbare lijncontroleurs in. Die controleren de tickets en rijden mee op de bussen om passagiers aan te spreken.

Bus aan de kant

Daarnaast zal de politie bussen begeleiden zodra groepen jongeren worden gesignaleerd, in Brussel, in Gent-Sint-Pieters of bij het vertrek van de Blaarmeersen. De verschillende veiligheidsdiensten, zoals Securail, de spoorwegpolitie en de Gentse politie, hebben afgesproken elkaar proactief te informeren wanneer groepen jongeren opduiken.

“Er is een akkoord dat er extra politiecapaciteit in Gent wordt voorzien in dergelijke gevallen, en dit zowel aan het Sint-Pietersstation als aan de Blaarmeersen”, zegt Karen Van der Sype van De Lijn. Agenten zullen dan de bussen begeleiden en ervoor of erachter rijden, over het hele traject.

LEES OOK. “Ze kwamen om te werken, niet om te vechten”: ophef na nieuw incident met Brusselse jongeren onderweg naar Blaarmeersen

De Lijn had gevraagd om agenten mee te sturen op de bussen op momenten dat de sfeer grimmig is. Maar dat komt er niet van. Er zijn praktische bezwaren en de vraag klinkt of het een goed idee is om een handvol agenten op een volle bus te laten meerijden.

“Er is afgesproken dat, als de situatie uit de hand dreigt te lopen, de chauffeur de bus aan de kant zet, zodat de politie wel degelijk op de bus kan komen”, zegt Van der Sype.

Iedereen welkom

Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) dreigt ook met een plaatsverbod, iets wat hij voor de Overpoort al verschillende keren heeft uitgevaardigd. De Gentse politie krijgt ook, net als vorige zomer, een mandaat om ‘systematische identiteitscontroles’ te doen. Dat wil zeggen dat ze iemand zijn identiteitskaart mogen vragen op straat.

“Iedereen is welkom maar wie zich niet gedraagt in de Blaarmeersen, op de bus of de trein, blijft beter thuis”, zegt De Clercq. “Daarom zetten we in op een offensieve en aanklampende aanpak met extra ogen en oren op het terrein, zowel in en rond de Blaarmeersen als op het traject erheen.”

Het zwemseizoen op de Blaarmeersen wordt woensdag officieel geopend en loopt tot midden september. Op verschillende momenten zijn er redders voorzien.

LEES OOK. Honderdtal jongeren maakt het bont op Blaarmeersen, politie moet ingrijpen: buschauffeur voelde zich bedreigd

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten