Fietsproblemen en krampen konden Jan Hirt niet deren richting triomf in de Giro: “Mooiste zege in mijn carrière”

 ©  AFP

“Vandaag wilde ik iets moois proberen, zoals ik dat altijd wil als de Mortirolo op het parcours ligt”, aldus Hirt na z’n zege dinsdag, in de koninginnenrit van de Giro. “En dat is gelukt. Ongelooflijk, want er waren heel wat moeilijke momenten.”

Stijn Joris, Vincent Van GenechtenBron: BELGA

LEES OOK. Weer raak voor Intermarché-Wanty-Gobert in de Giro: Jan Hirt wint koninginnenrit, roze trui van Carapaz komt niet in gevaar

“Ik probeerde te anticiperen en wilde meegaan in de vlucht van de dag”, zei hij in het flashinterview. “Maar er waren wel wat moeilijke momenten. Er werd niet goed samengewerkt, waardoor ik op de Mortirolo hard moest rijden om terug te keren.”

Dat lukte en hij keerde terug met Hugh Carthy bij de koplopers. Ook in de finale zat het Hirt niet mee. “Ik had problemen met mijn fiets op de laatste beklimming, ik kon niet goed meer schakelen en de ketting sprong op en neer. In de afdaling kreeg ik krampen. Ik heb echt heel hard afgezien, maar ik wilde zo graag winnen en ben blijven vechten tot het eind.”

 ©  EPA-EFE

Lennard Kämna sprong weg in de slotfase, maar finaal beende Hirt hem bij met Thymen Arensman. “Hij was in de afdaling vertrokken, terwijl ik in mijn hoofd wilde aanvallen op de steile stroken van de slotklim. Hij had een mooi gat en dat maakte het moeilijk voor ons, maar ik pepte mezelf op en bleef knokken.” Voor Hirt was het de grootste zege in zijn carrière. “Iedere keer als iemand me vroeg: ‘Wanneer is je carrière geslaagd?’, antwoordde ik: als ik een rit win in de Giro. Nu kan ik dus eigenlijk stoppen. Eindelijk is het me gelukt, maar ik ga nog niet stoppen hoor”, grapte hij.

Voor de 31-jarige Hirt was het de eerste zege op WorldTour-niveau, zijn vijfde in zijn carrière na rit- en eindwinst in de Ronde van Oman van dit jaar. In 2016 won hij een rit en de eindwinst in de Ronde van Oostenrijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hindley knabbelt aan achterstand op Carapaz: “Een goede dag”

Jai Hindley won dinsdag in de koninginnenrit van de Giro het sprintje om de derde plaats van Richard Carapaz en komt daarmee vier seconden dichter op de roze trui. Hij telt nog slechts drie seconden achterstand.

“Zoals ik vooraf had voorspeld, werd het een epische dag”, deed hij uit de doeken bij zijn team Bora-hansgrohe. “Er werd hard gebikkeld in de beginfase om de vroege vlucht. Wij hadden Lennard (Kämna, red) en Wilco (Kelderman, red) mee vooraan, dus dat was een goede zaak, in het geval van allerlei scenario’s die zich konden voordoen op het eind. Emanuel (Buchmann, red) en ik konden conservatief rijden in de groep der favorieten.”

 ©  EPA-EFE

Eerst schudde Astana met Nibali even aan de boom in de afdaling van de Mortirolo, maar zonder erg, daarna nam Bahrain-Victorious, voor Landa, het initiatief. “Zij begonnen te koersen op die voorlaatste klim en reden een hoog tempo: eerst bergop, daarna in de afdaling en dan op die slotklim. Maar ik voelde me vrij goed. Landa viel aan, ik kon volgen. Daarna probeerde ik het ook een paar keer, maar ik slaagde er niet in om Landa en Carapaz te lossen. Nu goed, ik denk dat we mogen besluiten dat dit een goede dag was voor mij. Ik pak op het eind wat bonificatieseconden en ik neem ook wat tijd op andere klassementsrenners, dus daar ben ik blij om. Ik voel me nog steeds heel goed, op naar de volgende dag.”

Carapaz maakt zich geen zorgen: “Doe al bij al goede zaak vandaag”

Richard Carapaz verloor het sprintje om de derde plaats (en de bonificatieseconden) van Jai Hindley in de zestiende etappe van de Giro. De Australiër nadert nu tot op drie tellen van de roze trui. “Ik verlies een paar seconden op Hindley, maar ik win er op Almeida, dus de balans is positief”, oordeelde Carapaz.

“Het was een zware etappe en op het einde ben ik blij met het resultaat”, sprak de kopman van Ineos Grenadiers, “ik dacht dat ik de sprint om de derde plaats zou winnen, dat lukte uiteindelijk niet. Jai is sneller dan ik ben aan de finish en pakte de derde plaats. Nu goed, ik maak me geen zorgen. Ik doe al bij al een goede zaak vandaag, ik verlies een een paar seconden op Hindley, maar ik heb er meer gewonnen op Almeida en er volgen nog heel wat lastige ritten in deze Giro. Er moet nog heel wat geklommen worden.”

“Elk klein detail zal tellen deze Giro”, zei hij nog. “Het wordt wellicht nog een heel spannende strijd, we staan allemaal dicht bij elkaar in het klassement en we zullen wellicht nog vaak vechten om die bonificatieseconden die wellicht ook van belang zullen voor het eindklassement.”

Carapaz is niet slecht tegen de klok, in de openingstijdrit was hij sneller dan Hindley en Landa, maar Almeida is wel sterker tegen klok. “Er komen nog heel wat bergritten aan”, eindigde hij. “We zullen allemaal heel moe zijn en ik ben nog niet bezig met die tijdrit in Verona op de slotdag, ik bekijk het dag per dag, rit per rit.”

Bouwman bouwt voorsprong verder uit in bergklassement

Koen Bouwman heeft de blauwe trui na de zestiende rit van de Giro nog iets steviger om zijn schouders. De 28-jarige renner van Jumbo-Visma schoof mee in de vroege vlucht en pakte onderweg heel wat punten. Hij telt nu 68 punten voorsprong op Giulio Ciccone.

Met drie beklimmingen van eerste categorie beloofde de zestiende etappe van Salo naar Aprica een hevige strijd om de bergtrui en zo bleek. Ciccone en Bouwman schoven mee in de vroege vlucht. De Italiaan pakte op de Goletto di Cadino de volle buit, Bouwman verloor het sprintje bergop en eindigde als tweede. Maar de renner van Trek-Segafredo had blijkbaar geen al te beste benen en moest daarna de kopgroep laten rijden en Bouwman pakte alle punten op de Mortirolo. Daarna liet hij de anderen rijden richting de slotklim. “Ik heb vandaag goede zaken gedaan, maar ik weet dat ik de komende dagen opnieuw in de aanval zal moeten om de trui te behouden”, aldus Bouwman na afloop bij zijn team “Het belooft nog verder een mooie strijd te worden met Ciccone, die mijn grootste tegenstander is.”

Bouwman baalde dat hij zich op de eerste klim liet verrassen door Ciccone. “Ik maakte een fout door niet in zijn wiel te zitten. Ik weet niet of ik hem anders wel had verslaan, maar ik was zeker en vast wel een stuk dichter geëindigd dan.”

 ©  EPA-EFE

Op de Mortirolo had Bouwman niets meer te vrezen van Ciccone die was teruggevallen. “Ik kwam in een perfecte situatie terecht. Op de top van de Mortirolo pakte ik de volle buit. Natuurlijk is het niet hetzelfde als het winnen van een etappe, maar om al die mensen op zo’n mythische klim jouw naam te horen schreeuwen was een mooie ervaring.”

Dat Bouwman zijn medevluchters op de laatste beklimming liet gaan, was van tevoren afgesproken met ploegleiders Addy Engels en Marc Reef. “We hadden tegen elkaar gezegd: als ik echt het idee heb dat ik kan winnen, rijd ik vol door tot de finish en anders doe ik het rustig aan met het oog op morgen. Op de steilere stroken voelde ik dat ik niet meer de punch had, dus toen heb ik besloten de kopgroep te laten gaan.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten