Eerst grootmoeder neergeschoten, daarna 19 kinderen en 2 leerkrachten gedood: dit weten we al over schietpartij op school in Texas

Bij een schietpartij in een basisschool in de Amerikaanse staat Texas zijn 19 kinderen en 2 leerkrachten omgekomen. Ook de verdachte, de 18-jarige Salvador Ramos, is overleden. Hij heeft eerst zijn grootmoeder neergeschoten, voor hij wegvluchtte, crashte met zijn pick-uptruck, en vervolgens de school binnenstormde voor zijn dodelijke raid.

De schietpartij vond plaats in de lagere school Robb Elementary School in Uvalde, een stadje in de staat Texas nabij de Mexicaanse grens. De 18-jarige Salvador Ramos, had kort na de middag zijn grootmoeder neergeschoten in een huiselijk dispuut, vluchtte weg maar crashte met zijn auto vlak bij de school.

Ramos liep vervolgens Robb Elementary School binnen. De politie werd ingelicht dat er iemand met een geweer de school was binnengegaan. Toen de veiligheidstroepen arriveerden, opende de schutter meteen het vuur en verwondde hij twee politieagenten. Vervolgens verschanste hij zich in een klaslokaal, barricadeerde de deur en begon hij te schieten op alle kinderen en leraren die zich in het lokaal bevonden.

Terwijl de schietpartij plaatsvond, sloegen politieagenten ramen in en probeerden ze kinderen en personeel te evacueren. Ze slaagden er ook in om in het klaslokaal binnen te dringen,waar Ramos schutter zich bevond. Hij werd doodgeschoten door de agenten maar had dan al een ongezien bloedbad aangericht in de klas.

Aanvankelijk was er nog sprake van twee doden, maar uiteindelijk zouden er 19 kinderen en 2 volwassenen – de twee leerkrachten – om het leven komen.Er vielen verder ook meerdere gewonden. Het is nog niet duidelijk hoeveel exact.

 

Schutter handelde alleen

Volgens de ordediensten handelde de schutter alleen. Hij werd door gouverneur Greg Abbott geïdentificeerd als Salvador Ramos, een 18-jarige die in de gemeente woonde en naar de lokale middelbare school ging. Over zijn motief tast de politie nog in het duister.

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. 

De verdachte werd geïdentificeerd als Salvador Ramos. ©  rr

Ramos had eerst thuis zijn grootmoeder al neergeschoten, waarna hij met zijn wagen vluchtte. Hij crashte zijn pick-uptruck nabij de Robb Elementary School, liet het voertuig achter, en viel de school binnen met een geweer. Dat vertelde sergeant van het Texas Department of Public Safety Erick Estrada aan CNN. De schutter zou ook een kogelwerende vest hebben gedragen. Agenten probeerden Ramos nog aan de ingang te stoppen, maar hij raakte binnen in meerdere klaslokalen, waar hij in het rond schoot.

LEES OOK. Dit weten we al over de 18-jarige schutter

(Lees verder onder de foto’s.)

 

 ©  AFP

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AFP

De grootmoeder van Ramos zou in kritieke toestand per helikopter zijn overgebracht naar een ziekenhuis in San Antonio. Ramos had haar adres als officiële woonplaats op zijn rijbewijs.

De tiener zou enkele dagen voor de schietpartij beelden van wapens gedeeld hebben op sociale media en in berichten aan een vroegere klasgenoot.

 

Vermiste kinderen

“Als ouders hun kinderen op school afzetten, verwachten ze dat ze hun kind weer kunnen ophalen als de schooldag voorbij is. En er zijn families die nu in rouw zijn”, reageerde gouverneur Abbott op de schietpartij. “De staat Texas rouwt met hen om de realiteit dat deze ouders niet in staat zullen zijn om hun kinderen op te halen.”

Meerdere ouders waren dinsdagnamiddag wanhopig op zoek naar hun kinderen. Zo kon Ryan Ramirez zijn dochter, die in het vierde leerjaar zit, haar niet vinden in het maatschappelijk centrum of de school. “Niemand vertelt me iets. Ik ben in de war en bezorgd. Ik probeer gewoon te vinden waar mijn baby is”, zei hij aan de zender KSAT. Brandon Elrod vertelde aan ABC News dat hij op zoek was naar zijn tienjarige dochter en bang was dat ze “misschien niet meer leeft”. Hij zou gaan zoeken in een uitvaartcentrum. De vader van de tienjarige Annabelle Guadalupe Rodriguez gaf dan weer haar foto aan de politie en media, in de hoop haar te vinden.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Slachtoffers

Uvalde is een stadje met zo’n 15.000 inwoners “waar iedereen elkaar kent”, op een honderdtal kilometer van de grens met Mexico. Er wonen dan ook veel Mexicaans-Amerikanen, en sommige van de slachtoffers zouden kinderen zijn van agenten die voor de grenswacht en douane werken. Robb Elementary School, waar 90 procent van de ruim 500 leerlingen ‘hispanic’ zouden zijn, heeft klassen van het tweede tot het vierde leerjaar. Donderdag stond de laatste dag van het schooljaar er op de agenda. Het schooljaar wordt na de schietpartij vervroegd beëindigd.

LEES OOK. Dit weten we al over de slachtoffers van de dodelijke schietpartij

Meteen discussie over wapenwetten

Het gaat om de dodelijkste ‘school shooting’ in de VS sinds 2012. Toen schoot een 20-jarige 20 leerlingen en 6 medewerkers van basisschool Sandy Hook Elementary School in Newtown (Connecticut) dood, nadat hij thuis zijn moeder had doodgeschoten. De ngo Gun Violence Archive houdt de ‘mass shootings’ bij, en telde alleen al dit jaar 215. Er gebeurden al 30 schietpartijen op scholen.

Het debat over wapenbezit is meteen alweer opgelaaid in de VS. Meerdere Republikeinse politici lieten snel verstaan geen strengere wapenwetten te willen, maar president Joe Biden smeekte in een toespraak om actie te ondernemen. Hij zei deze bloedbaden kotsbeu te zijn. “Waar is in godsnaam onze ruggengraat om tegen de wapenlobbyisten in te gaan?” De Amerikaanse vlag aan het Witte Huis werd halfstok gehangen.

LEES OOK. Joe Biden na schietpartij basisschool: “Wanneer gaan we in godsnaam opstaan tegen de wapenlobby?”

Joe Biden gaf een gepassioneerde toespraak. 

Joe Biden gaf een gepassioneerde toespraak. ©  AP

Ook vicepresident Kamala Harris en oud-presidenten Barack Obama en Bill Clinton riepen al op tot actie. “Bijna tien jaar na Sandy Hook – en tien dagen na Buffalo – is ons land verlamd, niet door angst, maar door een wapenlobby en een politieke partij die geen enkele bereidheid hebben getoond om op te treden op een manier die deze tragedies zou kunnen helpen voorkomen”, aldus Obama.

De Republikeinse oud-president Donald Trump, senator Ted Cruz, Texaans gouverneur Greg Abbott en andere partijgenoten zouden volgens lokale media nog steeds van plan zijn vrijdag te gaan spreken op een bijeenkomst van de wapenlobby NRA in de Texaanse stad Houston.

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

De verdachte, een achttienjarige die naar de lokale middelbare school ging, zou door de politie zijn doodgeschoten, al zijn de omstandigheden nog niet duidelijk. 

De verdachte, een achttienjarige die naar de lokale middelbare school ging, zou door de politie zijn doodgeschoten, al zijn de omstandigheden nog niet duidelijk. ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  REUTERS

 

 ©  AP

 

 ©  AP

(sgg, syd, pl, adb, jvh)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten