“Anders rijden we niet meer op die momenten”: buschauffeurs vragen extra garanties over Blaarmeersen

© BELGA

GENT -

Vakbond ACV dreigt ermee om de ‘risicoritten’ van De Lijn tussen Gent-Sint-Pieters en de Blaarmeersen niet meer te laten rijden, als er geen extra garanties komen. “De schrik blijft erin zitten bij onze chauffeurs.” Maar politiechef Filip Rasschaert zegt dat de seizoenstart op de Blaarmeersen al een groot effect zal hebben. “Er zullen minder mensen met slechte bedoelingen komen.”

Bert Staes

Zodra groepen jongeren worden gesignaleerd in Brussel, in Gent-Sint-Pieters of bij het vertrek van de Blaarmeersen, wordt politiebegeleiding voorzien voor de bus. Dat is dinsdag beslist na enkele incidenten op de bussen van De Lijn.

De verschillende veiligheidsdiensten, zoals Securail, de spoorwegpolitie en de Gentse politie, zullen elkaar proactief te informeren wanneer groepen jongeren opduiken, zodat de ‘risicoritten’ begeleid kunnen worden. De politie stuurt weliswaar geen agenten mee op de bussen, zoals De Lijn had gevraagd.

LEES OOK. ‘Risicoritten’ van en naar Gentse Blaarmeersen krijgen begeleiding: zodra groepen opduiken, staat politie klaar

Woensdag wordt het strand van de Blaarmeersen officieel geopend, met redders en toegangsbewaking. 

Woensdag wordt het strand van de Blaarmeersen officieel geopend, met redders en toegangsbewaking. © fvv

Vakbond ACV reageert ontgoocheld. “Deze maatregelen op zich zijn niet voldoende om de veiligheid van onze chauffeurs te garanderen”, zegt afgevaardigde Bart Reyns. “Er is toch wel wat ontgoocheling. De schrik blijft er stevig inzitten bij onze chauffeurs en zeker ook bij een groot deel van de reizigers.”

De vakbond vraagt een ‘minimale veiligheidsgarantie’, “waarbij we op voorhand voldoende ingelicht zijn over de aanwezige ondersteuning die er zal zijn”. “Als die niet kan gegarandeerd worden op de meest kwetsbare momenten en lijnen zullen deze ritten niet gereden worden. We vragen dan ook een stevige garantie en duidelijk engagement van de Stad.”

Woensdag wordt de strandzone van de Blaarmeersen officieel geopend, met redders en toegangsbewaking. Volgens politiechef Filip Rasschaert zal dat al een effect hebben, zei hij woensdagochtend op Radio 1. “Mensen die naar de Blaarmeersen komen moeten hun identiteitskaart laten inlezen en 5 euro betalen, dat zal al een preventief effect hebben. Er zullen minder mensen met slechte bedoelingen komen.”

LEES OOK. Incidenten nog vóór start van het zwemseizoen: voorbode voor nieuwe hete zomer in Blaarmeersen?

De politie wil niet óp de bus meerijden om “tactische redenen”, zegt politiechef Filip Rasschaert.

De politie wil niet óp de bus meerijden om “tactische redenen”, zegt politiechef Filip Rasschaert. © fvv

De politie wil niet óp de bus meerijden om “tactische redenen”. “Stel dat wij 20 politiemedewerkers hebben en we gaan die over 10 bussen verdelen, dan kunnen we gewoon niet meer reageren”, aldus Rasschaert. “Het is veel beter dat er extra lijnspotters en controleurs op de bus zijn en wij dichtbij de bussen blijven, zodat we snel kunnen reageren.”

Groepen jongeren die ‘gesignaleerd’ worden in Brussel, zullen opgewacht worden in Gent. “Vanaf we weten van de collega’s in Brussel dat een groep op de trein stapt, al dan niet met een ticket, dan zullen wij klaar staan. We zullen dat moeten inschatten, want we willen effectief de groepen mensen met verkeerde bedoelingen controleren, maar zo weinig mogelijk effect hebben op andere reizigers.”

Maar hoe wordt beslist welke groepen begeleid worden en welke niet? “Als een groep zonder ticket op de trein stapt, of er zijn al problemen op de trein zelf, dan zijn dat indicaties om te zeggen welke groep we gaan controleren. We moeten opletten voor tunnelvisie.”

LEES OOK. “Ze kwamen om te werken, niet om te vechten”: ophef na nieuw incident met Brusselse jongeren onderweg naar Blaarmeersen


 

 © fvv

Worden jongeren met een Arabisch uiterlijk of Frans-sprekenden eruit gepikt? Is dat geen etnisch profileren, klonk de vraag op Radio 1? “Die redenering is heel kort door de bocht. We moeten altijd kijken wat er wettelijk is en wat er opportuun is”, zei Rasschaert. “We kunnen niet zomaar zeggen dat een groep die vanuit Brussel komt en tussen die en die leeftijd is voldoende reden is om ze te controleren. Neen, zo werkt het niet.”

“Er zijn een aantal concrete elementen nodig, tijd, plaats, geen ticket, problemen op de trein, geen busticket... Dat zijn de elementen die zullen bijdragen tot de beslissing of een controle gerechtvaardigd is. We kunnen die beoordeling nooit blind maken. Veel Brusselse jongeren en families komen gewoon naar de Blaarmeersen om te genieten, dat hebben we vorig jaar ook vastgesteld.”

“Het is de bedoeling om mensen zo veel mogelijk aan te sporen om zich normaal te gedragen. En als ze iets strafrechtelijk doen, dan moeten we die proberen vervolgen. Dat gebeurt ook. Er zijn incidenten van vorige zomers die uitgemond zijn in gerechtelijke zaken.”

De politie deed vorig jaar controles in Gent-Sint-Pieters, gericht op jongeren die vanuit Brussel naar de Blaarmeersen kwamen.

De politie deed vorig jaar controles in Gent-Sint-Pieters, gericht op jongeren die vanuit Brussel naar de Blaarmeersen kwamen. © DVH

Jongeren vanuit het Brusselse opwachten in Gent en ze meteen terug op de trein naar Brussel sturen, kan alvast niet. Dat gaf burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) maandag nog aan de in de gemeenteraad. Vorige zomer leek dat nochtans wel de praktijk te zijn.

“De politie heeft geen wettelijke basis om iemand met dwang op een trein terug naar Brussel te zetten”, zegt De Clercq. “De politie kan wel zeer duidelijk zeggen dat men geen toegang kan krijgen tot de Blaarmeersen als men geen identificatie bij zich heeft. Personen die in dit geval verkeren, worden geadviseerd om de trein terug naar Brussel te nemen.”

“Waarom geadviseerd? Omdat ze geïnformeerd worden dat ze zonder identificatie ook geen toegang zullen verkrijgen tot de Blaarmeersen en het doel van hun reis dus wegvalt.”

LEES OOK. Geen reservatie? Terug de trein op. Politie viseert Brusselse jongeren in Gent-Sint-Pieters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent