Steven Van Gucht: “Zes bevestigde en één waarschijnlijke geval van apenpokkenvirus, kans dat er komende dagen nog nieuwe besmettingen opduiken”

 

 ©  REUTERS

In ons land zijn dinsdag zes gevallen van het apenpokkenvirus bevestigd, meldt Sciensano woensdag. Ook is er één waarschijnlijk geval, van wie het resultaat van de PCR-test nog niet beschikbaar was. Het gaat om zeven mannen die seks hebben met mannen. De symptomen van de besmette personen zijn vrij mild.

jvhBron: BELGA

Vier van de gevallen raakten besmet tijdens Darklands, een internationaal fetisjfestival voor homomannen dat begin deze maand in Antwerpen plaatsvond. Daarnaast gaat het bij de bevestigde gevallen om iemand die door een partner besmet raakte en iemand die in Portugal besmet raakte. Dat zegt Sciensano-viroloog Steven Van Gucht.

LEES OOK. Europa vraagt landen snel te handelen tegen apenpokken: Duitsland bestelt 40.000 vaccins, ons land wacht nog op advies (+)

De richtlijnen van de Risk Assesment Group zijn intussen lichtjes aangepast, geeft Van Gucht nog mee. Zo zullen de “zeer-hoogrisicocontacten” van een besmet persoon iets strengere maatregelen moeten opvolgen. “Het gaat dan om mensen die seksueel contact of lang huid-op-huidcontact gehad hebben met een besmet persoon, maar het spreekt voor zich dat het hier om een heel kleine groep gaat”, zegt Van Gucht. “In de drie weken na het contact vragen we hen een mondmasker op te zetten, en een quarantaine in acht te nemen als zij contact zouden hebben met jonge kinderen, zwangere vrouwen of mensen met een verzwakte immuniteit.”

LEES OOK. Zijn de apenpokken het nieuwe corona? Dit zeggen de experts (+)

Van Gucht sluit niet uit dat er de komende dagen nog meer besmettingen opduiken, maar dat hoeft niet te verbazen. “Het nieuws over de besmettingen heeft tot een bewustzijn geleid, en rekening houdend met de vrij lange incubatietijd van drie weken bestaat dus de kans dat we de komende dagen nog horen over nieuwe besmettingen”, zegt de Sciensano-viroloog. Hij toont zich wel hoopvol over het onder controle krijgen van dit virus. “Daarbij worden we geholpen door de lange incubatietijd en het feit dat mensen vooral besmettelijk zijn als ze symptomen vertonen, wat de contactopsporing vergemakkelijkt.”

Superverspreiders

Het virus wordt hier en daar gelinkt aan de homogemeenschap, maar Van Gucht beklemtoont dat dit niet specifiek een probleem is van mannen die seks hebben met mannen. “De gevallen die ons uit Afrika bekend zijn, worden niet via seksueel contact verspreid. Het gaat hier om een beetje een ongelukkig toeval: er is sprake van een paar superverspreiders op dit festival, dat een zeer internationaal publiek aantrekt, en dat na twee jaar van coronabeperkingen.”

Verder valt nog op dat vooral mensen jonger dan 50 besmet raken. Dat heeft er vermoedelijk mee te maken dat oudere mensen het pokkenvaccin nog toegediend gekregen hebben. In ons land werd de toediening van dat vaccin halverwege de jaren 70 stopgezet.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten