Gentse Groendienst negeert ‘Maai Mei Niet’ op verschillende plaatsen, maar dat heeft zo zijn redenen …

De Groendienst actief in het Zonder-Naampark 

De Groendienst actief in het Zonder-Naampark ©  GMF

Gent -

‘Maai Mei Niet’ loopt nog tot en met dinsdag, maar op sommige plaatsen trekt de Gentse Groendienst zich daar ogenschijnlijk niet veel van aan. Het Gents MilieuFront (GMF) vindt dat het beter kan.

Sander Luyten

“Gingen we onze parken niet minder maaien in Gent?” Het GMF trok eerder deze maand op Twitter aan de alarmbel toen een arbeider van Stad Gent het gras zag maaien in het Zonder-Naampark, vlak bij Dampoort. “Het is kurkdroog en ‘Maai Mei Niet’. Dat moet toch beter kunnen?” (lees verder onder afbeelding)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De actie ‘Maai Mei Niet’ moet ons bewust maken van het belang om tuinen minder en natuurvriendelijk te maaien. Op haar website zegt Stad Gent dat het tijdens de actie het openbaar domein zo weinig mogelijk maait. “Maar soms doen we dat wel, om veiligheidsredenen (zichtbaarheid voor het verkeer), het comfort van de gebruikers (bijvoorbeeld wandelpaden) of omdat het terrein anders te ruig wordt.”

“Maar ook omdat we sommige grasvelden, die nog niet bloemrijk zijn, dan net wél moeten maaien om een bloemrijk grasland te verkrijgen. Dit is vooral het geval op voedselrijke bodems waar grassoorten domineren. Door te maaien wordt hun groei gebroken en krijgen wilde bloemen de kans om zich te ontwikkelen.”

15 keer gemaaid

In het geval van het Zonder-Naampark gaat het om een druk gebruikte ligweide en speelweide. “Daar is niet maaien niet wenselijk en mogelijk, omdat het gras dan platgelopen wordt en later maaien daardoor veel moeilijker wordt. Deze worden afhankelijk van het weer 10 tot 15 keer per jaar gemaaid”, zegt Daan Nelen, woordvoerder van bevoegd schepen Astrid De Bruycker (Vooruit).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent