Frankrijk ontmantelt migrantenkamp nabij Duinkerke na dodelijk schietincident

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  AFP

Woensdagochtend heeft de Franse politie het migrantenkamp van Loon-Plage ontruimd. De afgelopen dagen vonden in het kamp nabij Duinkerke twee schietincidenten plaats, waarbij een persoon om het leven kwam en drie anderen gewond raakten. Dat meldt de prefectuur van het departement Nord.

jvhBron: BELGA

Busjes van de ordediensten blokkeerden de toegang tot het kamp, waar zo’n vijfhonderd migranten en asielzoekers verblijven. Verschillende groepjes mensen verlieten Loon-Plage en vertrokken te voet of per bus, zo schrijft het Franse persagentschap AFP.

Maandagavond nog werd een Irakees doodgeschoten, een andere persoon raakte gewond, volgens de krant La Voix du Nord. Daarnaast raakten zondag ook twee personen gewond door geweervuur. Volgens vrijwilligers die in het kamp warme maaltijden uitdelen, klonken de knallen als schoten van kalasjnikovs. 

Sébastien Piève, procureur van Duinkerke, bevestigde maandag dat er inderdaad “munitie van oorlogswapens” was gevonden. De grenspolitie en de gerechtelijke politie hebben ondertussen een onderzoek ingesteld.

Piève sluit niet uit dat het ging om een afrekening tussen mensensmokkelaars. “Dit is een mogelijke hypothese, maar niet makkelijk om na te trekken.” Volgens de procureur is er wel zeker sprake van mensenhandelpraktijken in het kamp.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten