Europa gaat achter activa van Russische oligarchen aan

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen 

Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen ©  REUTERS

De Europese Commissie wil het makkelijker maken om de activa van Russische oligarchen die op de sanctielijst van de EU staan en die sancties proberen te omzeilen op te sporen, in beslag te nemen en eventueel te verkopen. “Vandaag zetten we een nieuwe stap om de druk hoog te houden op Poetin en zijn handlangers, de agressors in Oekraïne”, zegt voorzitter Ursula von der Leyen.

jvhBron: BELGA

De gerechtelijke autoriteiten in de lidstaten hebben momenteel maar beperkte mogelijkheden om achter het vermogen van criminelen aan te gaan. De winst die ze halen uit hun illegale activiteiten blijft voor 99 procent in hun handen. Het voorstel van de Commissie heeft evenwel niet alleen betrekking op de georganiseerde misdaad, maar ook op de Russen die op de Europese sanctielijst naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne staan en die sancties proberen te omzeilen, bijvoorbeeld door hun jacht naar internationale wateren te brengen.

Ten eerste wil de Commissie het overtreden van sanctiemaatregelen toevoegen aan de lijst met EU-misdrijven, die dus in de hele Unie als dusdanig erkend worden. Ten tweede wil ze makkelijker gevolg kunnen geven aan zulke schendingen door criminele winsten beter opspoorbaar en confisqueerbaar te maken.

“Europese sancties moeten gerespecteerd worden en wie ze probeert te omzeilen, gestraft”, zegt Commissie-vicevoorzitter Vera Jourova. “De schending van EU-sancties is een ernstig misdrijf en moet dan ook ernstige gevolgen kennen. We hebben pan-Europese regels nodig die daarvoor moeten zorgen.” Volgens commissaris voor Justitie Didier Reynders gaat het erom de achterpoortjes te sluiten en “de gerechtelijke autoriteiten de tools te geven schendingen van EU-sancties te vervolgen”.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten