Schotse overheid betaalt 58.000 euro aan wie naar afgelegen eilanden verhuist

Het eiland Skye is al vaker uitgeroepen tot één van de mooiste plekjes ter wereld 

Het eiland Skye is al vaker uitgeroepen tot één van de mooiste plekjes ter wereld ©  rr

Schottten maar ook buitenlanders die zin hebben in een rustiger leven, ver weg van alle drukte, krijgen van de Schotse overheid een premie om naar een van de Schotse eilanden te verhuizen.

tg

Veel van de 93 Schotse eilanden worden vaak uitgeroepen tot één van de mooiste plekken ter wereld. Onder meer Orkney en Skye zijn het paradijs op aarde.

Maar jongeren vluchten steeds vaker voor de eenzaamheid op die verlaten eilanden zodat ze minder en minder bevolkt raken. En daar wil de Schotse regering nu iets aan doen door jongeren of gezinnen die zich definitief vestigen op een van de eilanden een premie te geven van 58.000 euro. Dat moet hen helpen bij het kopen of bouwen van een woning of zelfs om een bedrijf op te starten.

Minister van Plattelandszaken en eilanden Mairi Gougeon, noemt de ‘gouden welkompremie’ een “positieve stap” om de eilanden te helpen.

De liberaal-democraat Liam McArthur vindt dat men eerder werk moet maken van het verbeyteren van transport en huisvesting op de eilanden. “Dan komen de nieuwe bewoners vanzelf”, zegt hij.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten