Geprezen bakkerij en pizzeria Superette gaat dicht: “Na acht jaar terug naar mijn dochter in Amerika”

De Amerikaanse Sarah Lemke zal op 20 november haar laatste pizza’s in de Superette bakken. 

De Amerikaanse Sarah Lemke zal op 20 november haar laatste pizza’s in de Superette bakken. ©  David Van Hecke

Gent -

Gent verliest een van haar beste pizzeria’s. Superette in de Guldenspoorstraat sluit op 20 november de deuren. Bezielers Kobe Desramaults en Sarah Lemke trekken allebei naar andere oorden, waardoor ze het te moeilijk vinden om de zaak nog open te houden.

Lotte Ruysschaert

Topchef Kobe Desramaults kondigde vorige maand aan dat hij in juni een restaurant opent op Sicilië. Nu ook mede-eigenares van Superette Sarah Lemke haar vertrek naar Amerika bekendmaakt, betekent dat meteen het einde van hun geliefde bakkerij en restaurant. Lemke was immers het kloppende hart van Superette geworden, en wilde de zaak niet vanop afstand runnen.

Acht jaar geleden begonnen Desramaults en Lemke aan hun avontuur met Superette. Lemke is afkomstig uit Michigan en had net haar bakkerij in Amerika gesloten, toen een vriend haar vertelde dat Desramaults op zoek was naar een ervaren bakker. “Ik had nog nooit van hem gehoord, maar ik heb hem een mail gestuurd en hij was geïnteresseerd. Dan ben ik drie maand naar België gekomen en hebben we beslist ervoor te gaan”, vertelt Lemke.

“Gent voelt als een dorp”

Het duo installeerde een grote houtoven en Superette was geboren. Lemkes brood en pizza’s vielen erg in de smaak, waardoor ze zelfs een plaats kregen in de 50 Top Pizza, een lijst van de beste Europese pizzeria’s buiten Italië.

Maar na acht jaar weegt de fysieke en mentale last zwaar door. “Ik bak al bijna twintig jaar, dus mijn lichaam heeft verandering nodig. Als bakker sta ik vaak recht en moet ik zware dingen dragen. Mijn dochter woont in Amerika en is intussen al dertien jaar, dus ik zou graag meer tijd met haar doorbrengen.” Concrete plannen heeft Lemke nog niet in Amerika, maar het zou kunnen dat ze een pauze neemt van werken in de horeca. (Lees verder onder de foto)

Kobe Desramaults in het begin van Superette, toen hij er nog vaker aanwezig was. 

Kobe Desramaults in het begin van Superette, toen hij er nog vaker aanwezig was. ©  fvv

Op 20 november staat de bakker voor de laatste keer in Superette. “Ik zal mijn collega’s het meest missen. Ze waren heel begripvol toen ik vertelde dat ik terug naar Amerika wilde.” Maar ook Gent zelf heeft haar hart weten te veroveren tijdens al die jaren. “Ik prijs mezelf gelukkig dat ik in deze stad ben beland. Iedereen is heel vriendelijk en voor mij voelt het hier een beetje als een dorp. Als je naar buiten gaat, kom je altijd wel iemand tegen die je kent.”

Op zoek naar een overnemer

De laatste maanden verwacht Lemke vooral vertrouwde gezichten te zien in de bakkerij en het restaurant. “We blijven de beste pizza’s en broden bakken die we kunnen. Daarna sluit ik dit hoofdstuk af en hopelijk kijk ik heel positief terug.”

Fans van Superette hoeven nog niet te wanhopen, want Lemke en Desramaults zijn op zoek naar een overnemer. “We hebben hier een heel persoonlijk project van gemaakt, dus ik ben benieuwd hoe iemand anders het zou invullen. Het zou wel leuk zijn als de houtoven kan blijven branden.”

INFO: www.de-superette.be, Guldenspoorstraat 29, 9000 Gent. De bakkerij is open op zaterdag vanaf 10 uur. Het restaurant is open van donderdag tot en met zondag van 18 uur tot 21.30 uur. Op zondag is er brunch van 11 uur tot 15 uur.

 

 ©  David Van Hecke

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent