“Yellow Tigers moesten individueel hun steun aan bondscoach Gert Vande Broek uitspreken en werden achteraf ook gefilmd”

 

 ©  BELGA

Vanmiddag vond in de Commissie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement een pittig debat plaats over het onderzoek van het Bondsparket naar grensoverschrijdend gedrag bij de nationale vrouwenvolleybalploeg Yellow Tigers. Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) maakte daarin bekend dat de huidige speelsters onlangs elk afzonderlijk gevraagd werd de volledige steun voor de coach uit te spreken.

Maarten Delvaux

Meerdere oud-speelsters van de Belgische nationale volleybalploeg, de Yellow Tigers, getuigden eind 2021 in het Canvas-programma ‘De prijs van de winnaar’ over psychologisch grensoverschrijdend gedrag van bondscoach Gert Vande Broek (lees meer). Het Bondsparket van Volley Vlaanderen opende daarop een onderzoek en een vijftigtal getuigen werd al gehoord. Vande Broek en zijn staf mochten voorlopig aanblijven en leidden vorige en deze week de Yellow Tigers in oefeninterlands tegen Roemenië en Nederland.

Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) ondervroeg woensdag in de Commissie van Cultuur, Jeugd, Sport en Media van het Vlaams Parlement minister van Sport Ben Weyts (N-VA) over de stand van zaken in het onderzoek. Ze onthulde daarbij dat aan de speelsters van de Yellow Tigers enkele weken geleden, vooraleer ze opnieuw mochten starten met trainen onder de huidige bondscoach, elk afzonderlijk gevraagd werd de volledige steun voor coach Vande Broek uit te spreken in individuele gesprekken met de top van Volley Vlaanderen? “Een zeer vreemde praktijk”, noemde Lambrecht dat. “Wat als een speelster die steunverklaring had geweigerd? Dienen deze interviews als drukkingsmiddel om in de toekomst mogelijke klachten in de kiem te smoren?”

“Het klopt dat er gesprekken geweest zijn tussen de federatie en de speelsters”, gaf Ben Weyts toe. “Maar dat is net met de bedoeling om geen groepsdruk uit te oefenen op de individuele speelsters dat ze individueel benaderd geworden zijn. Zo’n proces waarbij de federatie luistert naar de input van de speelsters en waarbij gepeild wordt naar hun mentaal welzijn, zie ik eerder als iets positiefs als iets negatiefs.”

Lees verder onder de foto

 

 ©  BELGA

Daarop kwam Annick Lambrecht met nieuwe informatie van binnen de Yellow Tigers. “Ik heb vernomen dat er wel groepsdruk was, want er is een gezamenlijke meeting geweest met al die meisjes en men heeft die gefilmd. Dat kan qua druk wel tellen. De speelsters moesten niet alleen individueel hun steun aan de coach die beschuldigd wordt van grensoverschrijdend gedrag uitspreken, maar werden nadien ook nog eens gefilmd. Is dat dan wel gepast?”

Minister Weysts benadrukte woensdag vooral dat hij het Bondsparket van Volley Vlaanderen zijn werk wil laten doen, vooraleer eventueel in te grijpen. “Het is in het belang van iedereen, ook van hen die de klachten hebben ingediend, dat er in alle onafhankelijkheid gewerkt kan worden door het Bondsparket van het Volley Vlaanderen. Ik mag en kan niet op antwoorden op de inhoud van het onderzoek omdat ik het niet weet. En dat is maar goed ook. Het Bondsparket heeft laten weten dat het onderzoek zeer grondig en intensief gevoerd wordt. In afwachting heeft de Volleybalbond proactief een aantal acties ondernomen zoals het uitbreiden van de staf met een vrouwelijke coach en vrouwelijke dokter om zo de antennefunctie te verhogen. Het lijkt me te verantwoorden dat de federatie pas beslissingen neemt op basis van de uitkomst van het onderzoek en niet proactief mensen op non-actief zet. Want dat zou ook al een uitspraak zijn. In Nederland heeft dat bij een aantal coaches wel gedaan, met een regen aan juridische procedures tot gevolg. Alle respect voor het nationale volleybalteam dat men daar moeilijke in eer en geweten keuzes moet maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten