ACV-voorzitter waarschuwt dat middenklasse alsmaar dieper wegzakt: “Er is nood aan meer herverdeling”

 

 ©  BELGA

De verdeling van de welvaart trekt steeds schever, waardoor ook het onderste deel van de middenklasse alsmaar dieper wegzakt. Dat heeft ACV-voorzitter Marc Leemans woensdagavond gezegd in zijn toespraak naar aanleiding van Rerum Novarum, het feest van de christelijke arbeidersbeweging. Er is nood aan meer herverdeling, zei hij.

gjsBron: BELGA

Leemans klaagt in zijn toespraak opnieuw de loonnormwet aan, waardoor de lonen dit jaar maar met 0,4 procent bovenop de indexering kunnen stijgen. De Zweedse coalitie maakte door de loonnormwet te verstrengen “een foute thermometer die ervoor zorgt dat de loonmarge voor de komende twee jaar wellicht zelfs nul komma nul wordt. Dat zal in ieder geval niet met ACV zijn”, zegt de voorzitter.

Werknemers hebben enkel nog de automatische indexering als houvast, “maar ook de index willen de werkgevers weg”, zegt hij. “Zij willen dus onderhandelen over een loondaling!”

Niet eerlijk verdeeld

De koek die we samen bakken wordt dus niet eerlijk verdeeld, aldus Leemans. En dat terwijl er wel geld is voor betere lonen. Zo deden heel wat bedrijven het bijzonder goed tijdens de coronacrisis en verwennen veel bedrijven hun aandeelhouders met extra dividenden. En de prijsstijgingen leveren een deel van de bedrijven - vooral de energiebedrijven - woekerwinsten op.

“De waarheid is dat de verdeling van welvaart steeds schever trekt. Met aan de ene kant verarming en uitsluiting van gewone mensen. Met een middenklasse waarvan het onderste deel ook alsmaar dieper wegzakt. En met aan de andere kant steeds grotere concentratie van inkomens en vermogens bij een elite”, aldus Leemans. 

Hervorming

Hij roept dan ook op tot meer herverdeling, via de sociale zekerheid, maar ook via een hervorming van de belastingen. Hij herhaalt dan ook het pleidooi van ACV voor een vermogensbelasting en hamert ook op een faire belasting op inkomen. “Waarom is de euro die men verdient door een nano-seconde speculatie minder belast dan de euro die men verdient door een leven lang transpiratie en hard werken?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten