Van niemandsland tot tuin voor de hele wijk: moestuin, bankjes en blotenvoetenpad geopend door buurt

 

 ©  David Van Hecke

Gent -

Op een groenstrook langs de sporen aan de Muide hebben buurtbewoners deze week de officiële opening gevierd van een nieuwe ‘buurttuin’. Het terrein werd jarenlang verwaarloosd, tot bewoners het in handen kregen en er een bijzondere plek van maakten.

Simon Dekaezemaker en Bert Staes

Het gaat om een strook tussen de treinsporen en de Aziëstraat, aan de rand van de drukbevolkte wijk Muide. Het stukje niemandsland werd lang verwaarloosd, tot daklozen er hun intrek namen in zelf gebricoleerde barakken. Jarenlang werd dat oogluikend toegelaten, tot dit stadsbestuur besloot een streep te trekken onder dit soort kampementen.

De daklozen kregen een aanbod om in containerwoningen te trekken aan de Afrikalaan en de strook werd leeggemaakt. Om te vermijden dat het opnieuw een niemandsland werd, kregen buurtbewoners het stukje in handen via een nieuwe vzw, Struik.

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Na drie maanden klussen hebben de deelnemers van Struik het braakliggende terrein omgebouwd tot een heuse buurtmoestuin. Woensdag werd die officieel geopend met een klein feestje. Er staan tweehonderd bakken om groenten in te kweken. Er zijn banken, een buitenklas en een blotevoetenpad, waarop jongeren spelenderwijs de natuur leren kennen.

 

 ©  David Van Hecke

 

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent