Gents biotechbedrijf werkt aan kankervaccins samen met grote Duitse producent

 

 ©  IF

GENT -

Het Gentse biotechbedrijf myNEO gaat samenwerken met de Duitse vaccinproducent CureVac voor de ontwikkeling van vaccins tegen kanker. Dat werd woensdag bekendgemaakt.

bstBron: BELGA

MyNEO, opgericht in 2018 en gevestigd in de Ghelamco Arena, wil een nieuwe vorm van kankervaccinatie ontwikkelen, waarbij het immuunsysteem van de patiënt zeer specifiek wordt aangeleerd om de kankercellen te herkennen.

“Na jarenlang onderzoek is het myNEO gelukt om op geavanceerde wijze zeer snel data van genetische en immunologische testen correct te combineren en interpreteren, om zo de vingerafdruk van de tumor en zijn neoantigen targets bloot te kunnen leggen”, zegt bedrijf in een persbericht. 

“De sleutel hiertoe is de nauwkeurige selectie van neoantigenen, bepaalde oppervlakte-eiwitten die uitsluitend op de tumorcellen voorkomen, om die vervolgens aan te leveren aan het afweersysteem via een vaccin.”

De bedoeling van de samenwerking is dat de neoantigen-doelwitten van myNEO worden gecombineerd met de mRNA-technologie van CureVac, om zo te komen tot vaccins tegen kanker. 

Messenger-RNA of mRNA is sinds de COVID-19-pandemie een veelgebruikt begrip. Zo is het coronavaccin van Pfizer/BioNTech ontwikkeld met mRNA-technologie. MyNEO werkt al samen met bedrijven als Janssen Pharmaceutica (België), Hookipa Pharma (VS) en Abera Bioscience (Zweden).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent