“Het zijn harde tijden”: christendemocraten roepen in Gent op tot ingrijpende keuzes

 

 ©  bst

GENT -

De christendemocraten verzamelden donderdag in Gent voor Rerum Novarum. Vicepremier en minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) waarschuwde dat het “harde tijden” zijn. Aan de automatische index kan niet geraakt worden, was de boodschap.

Bert StaesBron: Belga

“We beleven vandaag harde tijden. Tal van zaken die jarenlang evident waren, bezorgen vandaag té veel mensen kopzorgen. Het betalen van de energiefactuur, de autorit naar het werk of school of een noodzakelijke herstelling in huis.”

Het was geen vrolijke boodschap die Vincent Van Peteghem meebracht naar Gent naar aanleiding van Rerum Novarum, de feestdag van de christelijke arbeidersbeweging. De stijgende levensduurte bezorgt te veel mensen kopzorgen, zei de CD&V-vicepremier donderdag tijdens een toespraak waarin de meest kwetsbaren en de middenklasse centraal stonden.

“Wanneer gezinnen, alleenstaanden en ondernemingen aangeven dat ze voelen dat hun uiterste best doen niet langer voldoende is, wanneer mensen twijfelen tussen een volle of halve tank, dan zitten we met een ernstig probleem. Niet enkel falen we dan in ons principe van werken moet lonen, maar we dreigen zo ook deze mensen te verliezen aan extreme en populistische partijen.”

Deze figuren aan de Graslei moesten symboliseren hoe “voor veel mensen het water echt tot aan de lippen staat”. 

Deze figuren aan de Graslei moesten symboliseren hoe “voor veel mensen het water echt tot aan de lippen staat”. ©  bst

Op Rerum Novarum verzamelden beweging.net Midden-Vlaanderen en de Oost-Vlaamse CD&V’ers de troepen in Gent. Aan de Graslei werd eerst symbolisch getoond hoe “mensen het water aan de lippen staat”, waarna het naar café De Abt ging voor een toespraak van Van Peteghem

De hoge energieprijzen en de oplopende inflatie duwen sommige tweeverdieners richting de voedselbanken, zei de CD&V-vicepremier. “Wat jarenlang een essentieel vangnet was voor de meest kwetsbaren in onze samenleving, dreigt vandaag het symbool te worden van een diepe maatschappelijke crisis. Dat de liberalen op zo een moment de automatische indexering in vraag stellen, kan er bij mij niet in.”

“Ja onze concurrentiepositie is belangrijk, maar de index is een cruciale buffer die we niet mogen slopen. Anders breken de dijken bij onze gezinnen compleet. Met de CD&V in deze regering zal nooit geraakt worden aan de automatische index”, klonk het.

 

 ©  BELGA

Fraudeurs

De koopkrachtcrisis raakt volgens de minister de middenklasse vandaag het sterkst. Daarom wil hij de strijd tegen fiscale fraude opvoeren. “De strijd tegen de fiscale fraude, een strijd die onder de vorige minister van Financiën in de koelkast bleef liggen, voeren we historisch hoog op. Elke euro die we terugwinnen van fraudeurs betekent een euro minder belastingen.”

“Willen we de welvaartstaat die we vandaag kennen, die christendemocraten uit de grond gestampt hebben, ook in de toekomst aan onze kinderen en kleinkinderen gunnen. Dan moeten we samen ingrijpende keuzes maken. Keuzes voor hervormingen van onze arbeidsmarkt, pensioenen en fiscaliteit. Keuzes die ervoor zorgen dat we economische groei garanderen, ons socialezekerheidsmodel versterken en de klimaattransitie succesvol doormaken”, aldus Van Peteghem.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent