Acteur Kevin Spacey aangeklaagd voor aanranding van drie mannen

De Amerikaanse acteur Kevin Spacey is in het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor vier gevallen van seksuele aanranding bij drie mannen. Dat heeft het Britse Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekendgemaakt.

Bron: BELGA

“De CPS heeft toestemming gegeven voor een strafrechtelijke procedure tegen Kevin Spacey, 62, voor vier aanklachten van aanranding tegen drie mannen”, zei Rosemary Ainslie, hoofd van de speciale misdaadafdeling van de Crown Prosecution Service (CPS), in een verklaring.

“Hij wordt er ook van beschuldigd om een man tot penetratieve, seksuele activiteit gebracht te hebben zonder diens toestemming”, klinkt het. “De aanklachten komen er na een evaluatie van het bewijsmateriaal dat de Londense politie tijdens haar onderzoek verzamelde.”

Ongepast gedrag

De feiten waarvan Spacey beschuldigd wordt, hebben zich afgespeeld tussen 2005 en 2013, klinkt het nog. In november 2017 zei het Londense Old Vic-theater dat het twintig verschillende klachten gekregen had van evenveel verschillende mannen die spraken over ongepast gedrag van Kevin Spacey. Allen waren ze in het theater of in de entourage daarvan met de acteur in contact gekomen. Spacey was tussen 2004 en 2015 artistiek directeur van het Old Vic-theater.

Twee aanklachten voor feiten uit 2005 komen van dezelfde persoon. Bij een andere aanranding, daterend van augustus 2008, gaat het ook om penetrerende seksuele handelingen zonder de toestemming van de persoon die nu klacht indient. Ten slotte wordt Spacey nog aangeklaagd voor een vierde aanranding bij een derde persoon in april 2013 in Gloucestershire.

Anthony Rapp

Een maand eerder had acteur Anthony Rapp Spacey ervan beschuldigd dat die - in dronken toestand- seksuele toenadering zocht en op hem ging liggen. In het spoor van Rapp volgden meerdere andere beschuldigingen van seksueel ongepast gedrag. Minstens acht mannen beschuldigden Spacey toen van aanranding.

De gevolgen van de beschuldigingen waren groot. Spacey verloor zijn hoofdrol in de populaire tv-reeks House of Cards en hij kreeg geen rol meer in de geplande film All the Money in the World. Eind 2018 werd in Massachusetts een rechtszaak ingeleid tegen Spacey, maar in juli 2019 trok de aanklager de aanklacht in.

De 62-jarige Spacey, die een Oscar won voor zijn rollen in American Beauty en The Usual Suspects , heeft de beschuldigingen altijd ontkend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten