Gezocht: bouwgrond voor studentenkoten in Gent. “Wij matchen eigenaars met ontwikkelaars”

Er is een enorme krapte op de kotenmarkt in Gent. 

Er is een enorme krapte op de kotenmarkt in Gent. ©  Alexander Meeus

Gent -

Om het tekort aan studentenkoten aan te pakken, gaat de Stad Gent zelf op zoek naar geschikte bouwgronden. Eigenaars van gronden worden opgeroepen zich te melden, zodat de Stad ze kan helpen een projectontwikkelaar te vinden. Aan de oproep zijn wel wat voorwaarden verbonden.

Fien Lakiere

Van de pakweg 85.000 studenten in Gent willen er bijna 50.000 op kot. Zoveel studentenkoten zijn er echter niet, wat zorgt voor stijgende kotprijzen en een grote druk op de gewone huizenmarkt. Om het tekort aan studentenkamers aan te pakken, gaat de Stad nu zelf op zoek naar geschikte bouwgronden voor nieuwe grootschalige studentenhuisvesting.

Eigenaars die (grotendeels) onbebouwde gronden hebben van minimaal duizend vierkante meter groot, kunnen zich melden bij de Stad en worden vervolgens persoonlijk begeleid. De Stad gaat op zoek naar een geschikte projectontwikkelaar en helpt bij het ontwerp. Op die manier moeten er een twintigtal nieuwe kotenprojecten bijkomen met minstens 50 koten.

Een terrein moet minstens 1.000, maar liefst 1.500 vierkante meter groot zijn. 

Een terrein moet minstens 1.000, maar liefst 1.500 vierkante meter groot zijn. ©  fvv

“Wij zoeken een match tussen grondeigenaars en projectontwikkelaars om een project rond duurzame studentenhuisvesting vlot van de grond te krijgen”, zegt schepen van Wonen Tine Heyse. “Tegelijk waken we van bij het begin over de draagkracht van de buurt en de leefbaarheid van projecten.”

Grondeigenaars kunnen hun perceel doorgeven voor 1 juli . De gronden moeten voldoen aan enkele voorwaarden: de locatie moet geschikt zijn en goed toegankelijk, op maximaal 10 minuten van de campussen in de stad, in woongebied en in een buurt waar grootschalige studentenhuisvesting ‘inpasbaar’ is.

De hele binnenstad ligt qua afstand op een geschikte locatie. 

De hele binnenstad ligt qua afstand op een geschikte locatie. ©  Stad Gent

De oproep kadert in een groter plan van schepen Heyse om de kotenmarkt aan te pakken. Andere acties bestaan erin om extra regels rond huisvesting op te leggen bij het bouwen of uitbreiden van een nieuwe campus, of net de regels te versoepelen voor kleinere projecten.

LEES OOK.Wanhopig op zoek naar kot in Gent? Voor duizenden studenten zal situatie niet meteen verbeteren

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent