Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert: “Btw op elektriciteit definitief op 6 procent”

 ©  BART DEWAELE

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert is ervoor gewonnen om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden. Dat zegt hij zaterdag in Het Laatste Nieuws.

evdg

“Op termijn lijkt het mij logisch om de btw op elektriciteit definitief op 6 procent te houden. Zeker omdat alles, van onze auto’s tot onze verwarming, in de toekomst elektrisch moet worden om de CO2-uitstoot te verminderen”, aldus Lachaert. De btw op gas moet volgens hem wel terug naar 21 procent, omdat dat geen duurzame energiebron is.

Om de exploderende energiefacturen te drukken, besliste de federale regering dit voorjaar om de btw op elektriciteit en gas van 21 naar 6 procent te verlagen. De socialisten en groenen laten sindsdien regelmatig ballonnetjes op om die btw, toch zeker voor elektriciteit, op 6 procent te houden. Ook CD&V is voor een definitieve btw-verlaging, al moet die hand in hand gaan met een accijnshervorming om een onderscheid te maken met veelverbruikers.

Voor de liberalen lag dat moeilijk, wegens de hoge kostprijs van de maatregel. Die kost de overheid naar schatting 1 tot 1,5 miljard euro per jaar. Enkel de btw-verlaging op elektriciteit aanhouden kost “slechts” 500 à 750 miljoen euro per jaar.

Coalitiepartij MR is eveneens gewonnen voor een permanente btw-verlaging, op voorwaarde dat dit geen verdere verlaging op de inkomstenbelasting in de weg staat.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten