Jai Hindley slaat toe op allerlaatste klim van Giro en lijkt zeker van eindwinst: “Ik ga sterven voor die roze trui morgen”

 ©  AFP

Het is dan toch nog gebeurd: Richard Carapaz is gekraakt op de voorlaatste dag van de Giro. Op de Passo Fedaia sloeg Jai Hindley genadeloos toe. De 26-jarige Australiër mag voor de tweede keer in zijn carrière in het roze aan de slottijdrit beginnen, en dat met een riante voorsprong van 1’25” op Carapaz. “Toen ik hoorde dat hij loste, heb ik alles gegeven”, vertelde Hindley in een eerste reactie.

Sam Varewyck en Stijn Joris

Jai Hindley: “Lenny had zijn terugval niet beter kunnen timen”

“Ik wist dat dit de cruciale etappe van deze Giro was, met deze loodzware aankomst. Als je de benen had, kon je hier het verschil maken”, legde Hindley uit. “We hebben geduld gehad en hebben onze lucifers gespaard voor vandaag. We hebben ons plan gevolgd en het liep perfect. Lenny (Lennard Kämna, red.) zat mee in de ontsnapping en hij had zijn terugval daar niet beter kunnen timen. Zo kreeg ik nog een boost. En toen ik hoorde dat Carapaz loste, heb ik alles gegeven. Hij zag er nochtans sterk uit, hij is olympisch kampioen voor een reden.”

Hindley mag zondag met een voorsprong van 1’25” op Carapaz aan de tijdrit van ruim 17 kilometer: dat lijkt geruststellend, maar zelf wil de Australiër nog de boot afhouden. “Ik weet niet of het genoeg is, we zien wel. Het is altijd moeilijk te zeggen hoe een tijdrit zal gaan op de slotdag van zo’n koers van drie weken. Maar ik zal sterven voor die roze trui morgen. Het is de mooiste trui in het wielrennen, en het is een eer om hem opnieuw te mogen dragen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hindley kende een moeilijk 2021, maar is nu dus helemaal terug. “Het is een hobbelige weg geweest om opnieuw hier te geraken. Ik wist niet of ik nog de kans zou krijgen om deze trui opnieuw te dragen, het is een ongelooflijk gevoel. Het team was fenomenaal, drie weken lang. Ze hebben alles voor mij gedaan, ook het team dat achter de schermen werkt. Het is nog niet voorbij, maar ik ga alles geven in de tijdrit.”

Lennard Kämna: “Alles is perfect uitgedraaid”

Vroege vluchter Lennard Kämna, teammaat van Hindley en eerder in deze Giro ook ritwinnaar, speelde een belangrijke rol op de slotklim. “De tactiek was om in de ontsnapping mee te gaan. Ik ben daar gebleven en wachtte tot op 3,5 kilometer van de streep. Ik heb één keer hard op kop gereden en alles gegeven, en toen loste Carapaz”, legt de Duitser uit.

Na de beurt van Kämna kon kopman Hindley naar het roze vliegen. “ Ik was wat verrast dat Carapaz loste, maar anderzijds was ik enorm blij. Het was een droomscenario voor ons, alles is perfect uitgedraaid. Het kan niet beter. Ik heb tegen Jai gezegd dat hij het geweldig gedaan heeft, maar hij had zo op de limiet gereden dat hij niets kon zeggen. Ik denk dat hij nog wat tijd nodig heeft om te beseffen wat er gebeurd is (lacht).”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten