David Goffin kan door pijnlijke heup zijn kansen niet verdedigen op Roland Garros: “Op een ander toernooi had ik opgegeven”

 ©  BELGA

Gehinderd door een pijnlijke heup kon David Goffin (ATP 48) slechts één set lang voluit zijn kansen verdedigen tegen Hubert Hurkacz (ATP 13), die zo een vrijgeleide kreeg naar zijn eerste kwartfinale op Roland-Garros: 7-5, 6-2, 6-1. “Op een ander toernooi had ik opgegeven“, fluisterde Goffin.

Marc Vermeiren in Parijs

Deze Pools-Belgische confrontatie was nochtans op knappe wijze begonnen. In de eerste set oogde het spelbeeld zoals drie weken geleden in Rome: hoogstaand en evenwichtig. Toen won de Belg na twee spannende sets en ook nu zette hij zijn voet naast het nummer 13 van de wereld, al was het uiteindelijk wel de Pool die in het laatste game de opslag van de Belg doorbrak: 7-5. “Ik was goed begonnen, met degelijk tennis aan een hoge intensiteit.”

Wat volgde, was een stuk minder. Goffins accuraatheid verdween, zijn mobiliteit brokkelde af en de kracht verdween uit zijn slagen. Enkele cijfers, ter illustratie. Set 1: gemiddelde opslagsnelheid 183 km/uur, 16 winners, 12 unforced errors. Set 2: 6 winners, 11 unforced errors, gemiddelde opslagsnelheid 175 km/uur. Omdat Hurkacz wel zijn niveau aanhield, ontspon zich een ongelijke strijd. “Op het einde van die eerste set voelde ik de hinder ter hoogte van mijn heup al opkomen”, verklaarde Goffin. “Ik had dat euvel de voorbije twee dagen al geconstateerd , zonder al te veel hinder. Maar toen ik tijdens de match een bepaalde beweging maakte, verergerde het probleem. Op het einde van de eerste set voelde ik al dat het niet meer ging. C’est triste, mais c’est comme ça.”

Fluisteren

Ver weg was de vinnigheid waarmee hij eerder dit toernooi had geopereerd, ver weg was de vreugde waarmee hij zijn hervonden spelniveau had begroet. Op de persconferentie achteraf leverde Goffin – nooit de man van het hoge woord - op fluistertoon zijn commentaar. “Mijn kinesist had de voorbije dagen die zone al behandeld, dus het had geen zin om tijdens de match medische assistentie te vragen. In Rome had ik wat last van mijn rug, maar die hinder was helemaal geweken toen Roland-Garros begon.”

Naarmate de wedstrijd vorderde, verminderde zijn beweeglijkheid. Bij momenten was het pijnlijk om zien hoe de Luikenaar rondpikkelde. En toch gooide hij de handdoek niet. Een risico? “Op een ander tornooi had ik wellicht de strijd gestaakt, maar ik speelde op een grand slam, in een prachtig stadion, met veel Belgen op de tribune. En ik denk niet dat de blessure verergerde door uit te spelen. Nu zal ik de onderzoeken afwachten om te zien hoe het verder evolueert.”

Eerder dan deze tegenvallende afsluiter van Roland Garros probeerde de Sportman van het Jaar 2017 het positieve te onthouden. “Natuurlijk ben ik op dit moment ontgoocheld, maar het is wat het is. Mon tennis est là. Ik sta waar ik wilde staan, op deze blessure na toch. Mijn gravelseizoen was een succes. Hopelijk gaat dit geen invloed hebben op de grastoernooien.”

Alle hoop op Elise Mertens

Door Goffins uitschakeling is Elise Mertens nog de enige Belg die in het enkelspel overeind blijft in Parijs. Mertens probeert zondag (als tweede in de rotatie, dus rond 13u) voorbij Coco Gauff naar een plaats bij de laatste acht te geraken. Dat zou haar beste resultaat ooit op Roland Garros zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten