GIRO 2022. ETAPPE 21 (Verona-Verona): 17,4 kilometer en één heuvel scheiden Jai Hindley van eerste eindzege, kan Thomas De Gendt nog eens stunten?

Nog maar één korte tijdrit, en dan zit editie 2022 van de Giro erop. Het slotakkoord van drie weken koers bevindt zich op een parcours van 17,4 kilometer in Verona. Kersverse rozetruidrager Jai Hindley mag daar met een comfortabele voorsprong aan beginnen en lijkt zeker voor eindwinst, voor de dagzege wordt het wellicht wél nog spannend.

Sam Varewyck

Start eerste renner: om 13.55 uur

Aankomst laatste renner: omstreeks 17.10 uur

Afstand: 17,4 kilometer

Het parcours

De renners krijgen een al met al korte tijdrit voorgeschoteld op de slotdag: het parcours in en rond Verona is slechts 17,4 kilometer lang. Met de Torricella Massimiliana (4,5 kilometer aan 4,6%) ligt er wel een flinke bult in dat circuit: op de top daarvan is ook het enige tussenpunt. De finish ligt aan de arena van Verona, op de Piazza Bra: Jai Hindley zal, als hij geen pech kent of valt, als rozetruidrager die arena binnen mogen rijden.

De favorieten

Jai Hindley telt een voorsprong van 1 minuut en 25 seconden op Richard Carapaz. Beiden zijn geen tijdritspecialisten, dus de Australiër lijkt zonder ongelukken zegezeker. Voor de dagzege wordt het wel afwachten. Eén ding is alvast zeker: Simon Yates, de man die de eerste tijdrit van deze Giro won, zal dat kunststukje niet herhalen. Hij verliet de Giro immers eerder deze week. Ook Tom Dumoulin, derde in die tijdrit op dag twee, is er niet meer bij.

Wie blijft er dan nog over? Een belangrijke vraag daarbij is wat Mathieu van der Poel nog in petto heeft. De Nederlander werd heel knap tweede tijdens de korte tijdrit in Boedapest en vertelde vrijdag nog dat hij het “rustig aan” wilde doen met het oog op de tijdrit in Verona… al zat hij zaterdag vervolgens wel mee in de vroege vlucht. Hoe dan ook moet Van der Poel in staat geacht worden om op dit korte parcours met een klimmetje hoge ogen te kunnen gooien. Wint hij na de openingsrit nu ook de slotrit? (Lees verder onder de foto)

Mathieu van der Poel pakte ei zo na winst tijdens de tijdrit in Boedapest op dag twee van deze Giro: hij was slechts drie tellen trager dan Simon Yates. ©  AP

Van der Poels grootste concurrenten komen wellicht uit gastland Italië. Met nationaal kampioen Matteo Sobrero en Edoardo Affini zijn er alvast twee gevaarlijke klanten die voor een thuiszege kunnen zorgen in Verona. Sobrero was vierde tijdens de tijdrit in Boedapest, terwijl we van Affini al langer weten hoe sterk hij is tegen de klok.

Met Tobias Foss (zesde in Boedapest) heeft Jumbo-Visma naast Affini nog een tweede kandidaat-winnaar in de rangen. Andere kanshebbers zijn de jonge Brit Ben Tulett (vijfde in Boedapest) en Thymen Arensman, die de voorbije dagen al sterk reed en ook een stevig stukje kan tijdrijden. En wat kunnen mannen als Lennard Kämna en Mauro Schmid nog nadat ze deze week mee in de aanval gingen?

Ook vanuit Belgische hoek is er een man met kansen in Verona. Thomas De Gendt, eerder in deze Giro ritwinnaar in Napels, is immers een specialist wanneer het aankomt op tijdritten die diep in grote rondes worden gereden. Als de Semmerzakenaar nog wat in de benen heeft, moet hij zeker in de gaten gehouden worden. (Lees verder onder de foto)

Thomas De Gendt pakte in het verleden al vaker uit in tijdritten op het einde van grote rondes. Probeert hij dat zondag opnieuw? ©  ISOPIX

Dit zijn de sleutelmomenten

Wie deze tijdrit wil winnen, zal hoe dan ook de bijna vijf kilometer lange Torricella Massimiliana moeten kunnen overleven en in de afdaling geen tijd laten liggen. Verder is het een kwestie van rechtblijven op de vlakke stroken, waar hier en daar enkele scherpe bochten op de renners liggen te wachten.

Dit moet u nog weten

Verona is in het verleden al vaker aankomstplaats geweest van de laatste (tijd)rit in de Giro. De laatste keer was in 2019, toen Chad Haga verrassend een nog iets kortere chronoproef won. Daarbij versloeg hij twee Belgen: Victor Campenaerts, toen kersvers werelduurrecordhouder, was amper 4 seconden trager. Thomas De Gendt etaleerde zijn eerder genoemde specialisatie in tijdritten diep in grote rondes: hij werd die dag derde op 6 seconden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten