Broers Dardenne winnen speciale prijs voor 75-jarig jubileum filmfestival van Cannes

 

 ©  REUTERS

De prijs voor het 75-jarige jubileum van het filmfestival van Cannes is voor de gebroeders Dardenne, voor “Tori en Lokita”.

De broers zijn geen nieuwkomers op het filmfestival. Eerder wonnen de Dardennes ook al de Grand Prix – de zilveren medaille – met Le gamin au vélo (2011) en de prijs voor beste scenario met Le silence de Lorna (2008).

Aan een derde zege, dachten ze op voorhand niet. “Daar denken we niet aan. Het belangrijkste is dat de film wordt voorgesteld in de competitie van Cannes. Dat zorgt ervoor dat hij in de felste schijnwerpers komt te staan. Is de reactie geweldig, dan zal de film een publiek vinden. Is de reactie minder goed, dan wordt het moeilijker. Maar ook dan gaat het leven gewoon verder.”

De film vertelt een aangrijpend verhaal over leven in de illegaliteit en volgt twee jonge Afrikaanse vluchtelingen, de adolescente Lokita en het jongetje Tori, die in België terechtkomen.

“Wanneer we onze film in januari 2021 aan het voorbereiden waren, ging een bakker uit Besançon 12 dagen in hongerstaking om te voorkomen dat een leerling uit Guinee Frankrijk werd uitgezet. Dat is ongelooflijk. We dragen onze film op aan die meneer”, zei Luc Dardenne zaterdag op het podium.

Belgisch festival

De Belgen waren dit jaar sterk vertegenwoordigd in Cannes. Zo maakten ook Lukas Dhont met Close en Otto montagne van Charlotte Vandermeersch en Felix van Groeningen kans op de Gouden Palm. Adil El Arbi en Bilall Fallah stelden hun nieuwe film Rebel voor, en de Franse film Les pires met acteur Johan Heldenbergh won vrijdag al Un Certain Regard.

 

 ©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten