Biden troost ouders van neergeschoten kinderen in Uvalde, gouverneur van Texas wordt uitgejouwd

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zondag het Texaanse Uvalde bezocht. Vijf dagen na de bloedige schietpartij in een basisschool wil hij zijn medeleven betonen aan de naasten van de slachtoffers. Greg Abbott, gouverneur van Texas, werd op boegroep onthaald.

tg

Bij de schietpartij in de school zijn dinsdag negentien kinderen en twee leerkrachten doodgeschoten door de 18-jarige Salvador Ramos. De achttienjarige dader is nadien door de politie doodgeschoten. Er is intussen een onderzoek geopend om na te gaan waarom er zo lang werd gewacht om tussen te komen. Wellicht hadden kinderlevens kunnen gespaard worden hadden agenten de dader onmiddellijk uitgeschakeld.

De 79-jarige president Biden, die zelf al twee kinderen heeft verloren, heeft na de schietpartij zijn emoties de vrije loop gelaten en stond er op naar Uvalde te komen. Maar hij wilde de nabestaanden eerste de tijd gunnen om in familiekring te rouwen.

LEES OOK. Niet iedereen in Uvalde ontving Biden met open armen na schietpartij in school: “Hij gebruikt die kinderen als stunt”

(Lees verder onder de foto’s)

 ©  REUTERS

 ©  REUTERS

 ©  AP

 ©  REUTERS

 ©  AP

In Uvalde bezocht hij met zijn echtgenote Jill eerst een gedenkteken dat voor de school is opgericht en waarop de foto’s van de slachtoffers staan. Daarna woonde hij een mis bij.

Gouverneur is tegen wapenbeperkingen

In de namiddag (plaatselijke tijd) ontmoetten de Bidens families van slachtoffers en overlevenden van de moordpartij. Daarna waren hulpverleners aan de beurt.

De president en zijn vrouw namen uitgebreid de tijd om met hen te praten. Biden nam ook enkele ouders vast om hen te troosten. Hij kreeg het daarbij een paar keer erg moeilijk.

Ook de gouverneur van Texas, Greg Abbott, was aanwezig. Maar hij kon op minder sympathie rekenen. De Republikein is tegen nieuwe wapenbeperkingen en dat werd hem niet in dank afgenomen. Abbott werd met boegeroep ontvangen. “We hebben hulp nodig, gouverneur Abbott”, riepen sommigen in de menigte.

LEES OOK. Salvador Ramos werkte in fastfoodrestaurant, “werd gepest” en speelde vaak Call of Duty: dit weten we over 18-jarige schutter

bekijk ook

Autoriteiten bekennen na kritiek op bloedbad Texas: “Het was een verkeerde beslissing om klaslokaal niet meteen binnen te vallen”

Miah (11) overleefde schietpartij Texas omdat ze zich voor dood hield: “Ze bedekte zich met bloed om schutter te misleiden”

Schoolschutter Texas kon bijna uur lang zijn gang gaan “terwijl ouders van kinderen met handboeien tegengehouden werden”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten